Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2017 09:09

Назвали перелік безкоштовних медичних послуг

Назвали перелік безкоштовних медичних послуг

У Міністерстві охорони здоров'я представили проект зі списку безкоштовних медичних послуг, якими зможе скористатися кожен українець. Інші послуги стануть платні.

До гарантованого переліку послуг потрапили 20 різних аналізів. Крім загальних аналізів крові, сечі й калу, можна дізнатися рівень холестерину, кальцію і глюкози в організмі. Також можна безкоштовно зробити ЕКГ і флюорографію, пише "Сегодня".

Кожен українець зможе укласти контракт з будь-яким вподобаним йому терапевтом або педіатром, незалежно від місця проживання. Лікар, кількість договорів якого обмежена 2000, отримуватиме 288 грн у рік на пацієнта.

За розрахунками МОЗ, ця сума повинна покрити 20 позицій пакету гарантованих послуг. Серед них — надання медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані і звичайний медогляд.

Крім того, терапевти та сімейні лікарі тепер моніторять стан пацієнтів, які хворіють на гепатит, туберкульоз, ВІЛ. Вони розказуватимуть своїм пацієнтам про національні скринінгові програми. Серед останніх у списку МОЗ виявилися тести на цукровий діабет, рак шийки матки та молочної залози, гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рамках медреформи створять державну страхову компанію

Зараз проект гарантованого пакету послуг — на обговоренні лікарів до червня. Потім його повинен затвердити Кабмін.

У комітеті ВР з охорони здоров'я ініціативи МОЗ критикують. Екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій розповів, що члени комітету не бачили документів, що обґрунтовують складений перелік послуг.

Медичний експерт фонду "Відродження" Олена Кучерук списком задоволена.

"Спектр послуг я б назвала чудовим. Там є і пункти з координації з іншими закладами охорони здоров'я, плюс в "первинку" передали дуже важливі речі, яких раніше не було — вагітність без ускладнень, спостереження хворих з психічними розладами, призначення наркотичних препаратів, - говорить Кучерук. – Але почнеться брак фахівців широкого профілю і буде дефіцит кадрів. Потрібно проводити тренінги та курси. Щоб вести вагітності і пацієнтів з психологічними відхиленнями, все-таки потрібна спеціалізація. Це потребує від лікарів додаткового навчання.

До літа в Україні створять національну службу здоров'я. Процес розпочинають на первинній ланці.

Завершують роботу над переліком гарантованих послуг з лікування та профілактики й екстреної медичної допомоги. 2018 року почнуть страхування на вторинній ланці - госпіталізацію і спеціалізовану медицину, 2019-го - високоспеціалізовані втручання і лікування.

Зараз ви читаєте новину «Назвали перелік безкоштовних медичних послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути