вівторок, 30 жовтня 2012 15:13

Навесні на дах найвищого храму Львова пускатимуть туристів
8

Фото: Фото: Ігор Хомич

Греко-католицький Костел Святої Ельжбети або церква свв. Ольги та Єлизавети на площі Кропивницького, 1 біля залізничного вокзалу є найвищою пам'яткою Львова. Її висота - 85 метрів. Гостроверхий купол оточують чотири башти із шпилями. Споруді у стилі "неоготика" більше ста років. Після війни радянська влада використовувала церкву як склад хімікалій. В нього заїжджали вантажівками, усі ікони та розпис знищили.

На висоті близько 70 метрів є оглядовий майданчик навколо головного купола. Начальник охорони впускає лише працівників храму, журналістів.

Аби піднятися на майданчик треба пройти через центральну залу храму, подолати майже 600 гвинтових сходинок. Сходинки і перекриття нові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлюють найдавніший костел Галичини

"Уже шість років реставруємо. На Великдень оглядовий майданчик відкриємо для туристів, аби трохи грошей для церкви зробити. Зверху безпечно і приголомшливий краєвид на вокзал, гору Високий Замок та пам'ятник Степану Бандері", — каже отець храму Іван Галімурка.

Існує легенда, що п'ятиметровий хрест на найвищій башті у 1962 році влада хотіла спиляти. Цю роботу поручили чи то зеку, чи то сину секретаря компартії. Коли той зрізав хрест, юрба під храмом кричала і осипала прокльонами. Той не втримався і полетів з висоти разом з хрестом. На інших трьох шпилях хрести не чіпали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові сповідатимуть англійською, німецькою та португальською

Наприкінці ХІХ століття у Львові стала нагальною потреба будівництва нового храму. Передбачалось, що святиню буде віддано під опіку св. Єлизаветі Угорській і названо на її честь, адже ця свята вважалась опікункою цісаря. Хоча тут варто згадати і той факт, що Єлизаветою звали також дружину імператора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молитовна Хресна хода пройде у Львові

Храм було зведено до 1911 року. Проектував споруду та керував будівництвом архітектор Теодор-Мар'ян Тальовський. Під час І-ї Світової війни святиня зазнала руйнувань. З даху було знято на військові потреби мідну бляху. Під час українсько-польської війни (1918-19 рр.) внаслідок артобстрілів святиня зазнала часткових руйнувань. У 1939 році поряд з храмом розірвалася авіаційна бомба, пошкодивши шпилі та стіни. У 1946 костел закрили. Оскільки влада УРСР мало піклувалася про релігійні споруди і сприяла їхньому знищенню, безлад панував у храмі до 1970-х, коли будівлю передали під склад. На початку 1991 року державна влада офіційно передала храм громаді Української Греко-Католицької Церкви. Він отримав ім'я свв. Ольги і Єлизавети.

Зараз ви читаєте новину «Навесні на дах найвищого храму Львова пускатимуть туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути