четвер, 26 березня 2015 17:05

На цих вихідних у Києві пройде фестиваль #дякуюлитва

 

У рамках події, яка проходить під патронатом посольства Литви, 28-29 березня українці зможуть скуштувати страви литовської кухні, подивитися литовське кіно, навчитися танцювати литовський танець клумпакоіс, взяти участь у встановленні рекорду із поїдання литовського торта шакотіса, разом із дітьми побудувати Вільнюс у мініатюрі, а також побачити всю красу Литви на знімках українських і литовських фотографів, які потрапили у фінал тематичного конкурсу фотографій.

10 причин піти на фестиваль #дякуюлитва

1. Зануритися в атмосферу легендарного литовського ярмарку Kaziuko mugė

Від початку XVII століття у Вільнюсі щороку проходить ярмарок народних майстрів і ремісників із різних міст Литви. Спеціально для #дякуюлитва ярмарок уперше відвідає Україну. На Kaziuko mugė ви зможете скуштувати литовську національну кухню, взяти участь у майстер-класах, а також придбати товари народного виробництва із кераміки, льону, бурштину і шкіри.

2. Навчитися танцювати клумпакоіс

Веселий старовинний танець важливий для литовців не менше, ніж для українців гопак. Опанувати ази клумпакоіса на безкоштовному майстер-класі гостям фестивалю допоможуть кращі київські хореографи. Також 40 танцюристів підготували для відвідувачів танцювальний флешмоб, час і формат якого залишається таємницею.

3. Подивитися литовське кіно

Практично рік на парковці виставкового простору "Атмосфера" діє Автокінотеатр артхаусного кіно. Цими вихідними власники автомобілів зможуть безкоштовно подивитися кращі литовські короткометражки на найбільшому в Україні LED-екрані (фільми йдуть з англійськими субтитрами).

4. Відвідати прем'єру фільму про художника Рімантаса Вірбікаса

Два роки тому Раса Шимкуте і Альгіс Діджюліс зняли документальний фільм про відомого литовського художника Рімантаса Вірбікаса. Спеціально для фестивалю #дякуюлитва автори підготували український переклад картини, щоб уперше презентувати відео у Києві.

5. Побачити виступ танцювального колективу Sesules

Після виходу на пенсію 20 представниць литовської діаспори України об'єдналися у танцювальний колектив Sesules і вже багато років розучують національні постановки. Цього разу виступ литовських бабусь побачать гості фестивалю #дякуюлитва.

6. Скуштувати литовські страви на фестивалі вуличної їжі

Цілі вихідні біля входу на фестиваль працюватиме фудкорт українських і литовських ресторанів. Гості заходу зможуть скуштувати швільпікай, цепеліни та інші народні литовські страви. Особливо приємно, що спеціально для заходу київські фудфестери також опанували рецепти дружньої країни. Особливу атмосферу події створюватиме етнічна музика, а також сет від литовського діджея Рамуні Малікенайте.

7. Встановити рекорд із поїдання литовського торта шакотіса

Протягом усього уїкенда на фестивалі проходитиме конкурс на швидкісне поїдання традиційного литовського торта шакотіса. У неділю ж на подію спеціально приїдуть представники Національного реєстру рекордів України, щоб серед фіналістів конкурсу зареєструвати світовий рекорд.

8. Побачити красу Литви на кращих знімках конкурсу фотографій

Напередодні фестивалю пройшов конкурс кращих знімків Литви серед українських і литовських фотографів. На виставці у галерейному просторі "Атмосфера" можна буде побачити роботи фіналістів.

9. Побудувати Вільнюс у мініатюрі

Із картонних цеглин гості фестивалю зможуть побудувати 10 будівель Вільнюса, серед яких міська ратуша, президентський палац і костел Святої Анни.

10. Подякувати Литві

"Наша головна мета — показати, як багато спільного в України з невеликою, але сильною державою на Балтійському морі, — говорить організатор #дякуюлитва Дмитро Буряк. — Тому фестиваль безкоштовний для відвідування, і ми запрошуємо в "Атмосферу" абсолютно всіх киян і гостей столиці з дітьми, щоб розмалювати і прикрасити побажаннями п'ятиметровий банер #дякуюлитва, який уже наступного тижня урочисто вирушить у Вільнюс".

Також відвідувачі познайомляться з історичним проектом "Україна+Литва", в якому історики, лінгвісти, культурологи, музиканти і кулінари порівнюють дві країни.
ТРЦ "Атмосфера", Столичне шосе, 103, вхід вільний. Дістатись до фестивалю можна від м.Видубичі на маршрутці 567, чи автобусі 43К.

Зараз ви читаєте новину «На цих вихідних у Києві пройде фестиваль #дякуюлитва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути