четвер, 15 вересня 2011 14:27

Міністерство Табачника роздавало бюджетні місця втемну — адвокат "Могилянки"

Міністерство Табачника роздавало бюджетні місця втемну — адвокат "Могилянки"

Національний університет "Києво-Могилянська академія" звернувся до Окружного  адміністративного суду Києва з позовом на Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України.

Приводом став наказ Міносвіти про різке скорочення держзамовлення для НаУКМА, а саме ліквідація державного замовлення по магістерській програмі із журналістики, наполовину скорочено бакалаврські правові програми, майже удвічі спеціальність "Фінанси та кредит" (12 із 20).

Мотиви та можливі наслідки даного прецеденту для Gazeta.ua прокоментував адвокат Андрій Гук.

Що стало приводом до такого рішення НаУКМА?

- Коли університетом було проаналізовано принципи розподілу державного замовлення на поточний рік, то очевидними були дискримінаційні речі. Цьогоріч не відбулося скорочення місць на підготовку журналістів-магістрів, навпаки, замовлень стало більше. Але КМА чомусь не отримала бюджетних місць.

Після з'ясування, куди перерозподілили місця "Могилянки" виявилось, що їх віддали іншим вузам, які ніколи не випускали журналістів. Тому було прийнято рішення надати правову оцінку цій ситуації. Ми з'ясували, що детального регулювання розподілу держбюджету просто нема. Це змусило нас звернутись до загальних принципів державної політики в галузі освіти, якими повинно керуватись міністерство — якість послуг, інтересами осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кириленко вимагає розслідувати, як Табачник "знищує Могилянку"

Тому склали позов, який має дві частини. На сьогодні міністерство фактично в ручному режимі розподіляє бюджет так, як бажає. Крім того, нам відомство не опублікувало наказ про розподіл бюджетних місць. Тобто кожен університет отримує свою табличку з державним замовлення, але загальної картини ніхто не може побачити. Тому позов містить вимогу в порядку підготовки досудового розгляду витребувати в міністерства цей наказ. Очевидно, що теперішній механізм розподілу державних місць є непрозорим та дискримінаційним.

Чи були вже подібні прецеденти?

- Ми аналізували подібну практику, але на таку тематику, на наш погляд, справ не було. Конкретної справи університету проти Міносвіти ще не було.

Що дасть позитивне рішення суду?

- Вимоги університету цілком реальні, тому можуть бути реалізовані без шкоди іншим навчальним закладам. Це захист не лише Могилянки, але й захист громадських інтересів й інтересів абітурієнтів у першу чергу. У нас на деяких спеціальностях відбувся недобір, тобто є вивільнені кошти, які можна перерозподілити на інші спеціальності. Крім того, згідно постанови Кабміну, всі державні замовники, а в даному випадку МО, мають право до 10 листопада подати зміни та коригування до обсягів держзамовлення.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство Табачника роздавало бюджетні місця втемну — адвокат "Могилянки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути