субота, 28 вересня 2013 15:47

Масовий обман: українцям продають ліки-"пустишки" від грипу

Масовий обман: українцям продають ліки-"пустишки" від грипу
Фото: ukurier.gov.ua

Українців лікують від грипу препаратами, які не мають діючої речовини. Про це розповів віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Євген Найштетик.

За його словами, щорічний обсяг ринку противірусних препаратів, які практично не містять діючої речовини, але зареєстровані у Міністерстві охорони здоров'я, становить близько 300 млн грн.

"Одного "Анаферону", препарату-"пустушки", за рік продається на 84 млн грн. Якщо говорити про всю групу цих "пустушок" для лікування вірусу грипу, то обсяг ринку досягає 300 млн грн", - сказав він під час круглого столу в п'ятницю.

Найштетик зазначив, що у противірусних препаратах для лікування грипу, зокрема, "Анафероні", "Енгистолі", "Оциллококцинумі", "Афлубині" "у складі немає жодного атома діючої речовини".

"Там взагалі нічого немає. В інструкції із застосування написано, що в складі є щось із так званим гомеопатичним розведенням 200С, це означає, що ця речовина має бути у складі 10 в мінус 400 ступеня - одна молекула на Всесвіт. Тобто в препараті немає діючої речовини взагалі, і МОЗ реєструє цей засіб із показанням "для лікування вірусу грипу", герпесвірусної інфекції, гепатиту. І це масовий обман", - сказав он.

Крім того, Найштетик зазначив, що загальний обсяг держзакупівель лікарських засобів становить близько 4 млрд грн, зокрема 2 млрд грн держкоштів для реалізації централізованних закупок у рамках держпрограм і 2 млрд грн на закупки з місцевих бюджетів.

Водночас обсяг аптечного продажу у 2012 році становив 31,6 млрд грн.

"У державній закупівлі ліків ми стоїмо на рівні 10-12% ринка, а 90% ринка – це те, що люди самі купують в аптеках", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Масовий обман: українцям продають ліки-"пустишки" від грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути