Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2013 11:37

Кияни почали отримувати відшкодування за вибоїни на дорогах

Кияни почали отримувати відшкодування за вибоїни на дорогах
Фото: ua.comments.ua

У Києві з'явилися перші щасливчики, які домоглися від "Київавтодору" великої компенсації за пошкодження своїх машин з вини комунальників.

Юрію Чудновцу вдалося відсудити 25 тис. грн за те, що вилетів люк, який серйозно пошкодив йому днище фургона. А Станіслав Синюк домігся через суд виплати 37 тис. грн за пошкоджену на вибоїнах машину Honda, передає Сегодня.

Обидва випадки сталися давно, але рішення судів з'явилися тільки зараз. Синюк розповів, що йому довелося довго боротися, щоб переконати суд у тому, що два диски, дві шини, передній підшипник і стійка його Honda зламалися через ями на Гостомельському шосе в сніжному березні 2010 року. І в результаті він зумів у "Київавтодору" в судовому порядку вибити 37 тис. грн за ремонт.

"На своїй Honda Accord я наїхав на вибоїну на 1-му кілометрі Гостомельського шосе. Яма була завглибшки від 10 до 47 см і довжиною до 1,5 метрів. Інспектори ДАІ все заміряли, сфотографували і переконали мене, що буде складено протокол на працівників дорожньої служби. Але обіцянку не дотримали: написали, що дорога в задовільному стані з незначними ямками глибиною максимум 4 см", - розповів Синюк.

Він не здався і домігся складання протоколу на посадову особу ДЕУ Святошинського району, а потім виграв справу в суді. Дорожники змушені були заплатити 37 тис. грн.

А днями Київський апеляційний госпсуд ухвалив, щоб Шевченківське райуправління "Київавтодору" виплатило 27 тис. грн за пошкоджений у ДТП фургон Lanos, за кермом якого був киянин Юрій Чудновець. Сама машина належить підприємству, в якому він працює. Позов до управління "Київавтодору", щоправда, подавав не сам Юрій, а страхова компанія.

Госпсуд ухвалив, що дорожники порушили "норми безпеки дорожнього руху при утриманні люкового господарства".

Комунальники після рішення суду першої інстанції вирішили подати апеляцію, оскільки, на їхню думку, відповідати повинен виробник неякісного люка. Однак доводи суд не прийняв.

За словами головного інженера "Київавтодору" Василя Мельниченка, за 2012-2013 роки підприємство зареєструвало 6 позовів від водіїв, які вважають причиною ДТП погані дороги.

"Районне ДЕУ буде відшкодовувати збиток власнику "Ланоса". Інші 5 справ ще у судовому провадженні. Вони стосуються стану доріг в зимовий період. Водії стверджують, що слизька дорога призвела до зіткнення", - каже Мельниченко. Юристи кажуть, що доводити провину шляховиків - справа довга, але реальна. Але для цього треба правильно зібрати доказову базу.

"Як правило, ДАІ складає протокол не на те, що шляховики не лагодять траси, а що водій" не переконався в безпеці маневру і не тримав дистанцію". Тож треба добиватися, щоб в протоколі було зафіксовано ями. І тільки цей протокол треба підписувати. Попутно необхідно фіксувати все, що є - робити знімки, відео, брати показання свідків. Після цього можна подавати в суд, і у вас будуть шанси виграти справу", - говорить юрист Павло Романенко.

Зараз ви читаєте новину «Кияни почали отримувати відшкодування за вибоїни на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути