четвер, 13 травня 2010 12:05

Кожен 50-й українець хворий на рак

Кожен 50-й українець хворий на рак

В Україні вперше за останні роки почали фіксувати зниження смертностей від онкологічних захворювань.

Про це на прес-конференції заявив головний онколог України Ігор Щепотін, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Ми на 10% частіше почали діагностувати пухлину на ранніх стадіях, коли ми даємо практично стовідсоткове лікування. Найголовніше для ранньої діагностики раку - розвінчати негативний імідж захворювання. Більшість населення припускають, що рак - це вирок, і не йде на обстеження. Ми знаємо, що раз на півроку автомобіль повинен пройти техогляд. Але чомусь щодо нашого власного здоров'я такого алгоритму не існує. Проблема не в обладнанні. Основні локалізації раку діагностуються під час огляду лікаря очима, руками, а також під час використання рутинних методів дослідження - флюорографія, УЗД, ендоскопія. Вони не є рідкістю практично ніде", - сказав Щепотін.

В той же час він заявив, що сьогодні 80% того обладнання, яке використовується при діагностиці раку в Україні, є морально застарілим і вимагає зміни. Коштом держави фінансується менше 10% від потреб.

За інформацією головного онколога, в Україні щорічно захворюють на рак 165 тис. людей, 90 тис. гине. Щодня захворюють на рак 450 українців, а близько 260 осіб гине. Впродовж всього свого життя після досягнення певного віку на рак має шанс захворіти кожен 3-тій чоловік і кожна 5-та жінка. На обліку в онкодиспансерах перебуває близько 1 млн громадян".

"Враховуючи, що в Україні живе 49 млн, кожен 50-й житель хворий на рак. Найбільш поширені у чоловіків рак легені, рак шлунку, рак передміхурової залози, товстого кишечника, підшлункової залози. У жінок - рак грудної залози, товстого кишечника, онкогінекологічні локалізації. Це шийка матки, яєчники", - зазначив онколог.

"Найвищий рівень захворюваності на рак в східних і південних регіонах, найменша - північ, захід і центр України. Багато років спекулювали на темі впливу Чорнобиля на зростання захворюваності на рак. Проте ми бачимо, що в районі Чорнобиля захворюваність на рак одна з найнижчих", - підкреслив Щепотін.

Він також проінформував, що програма по боротьбі з раком до 2016 року прийнята українським парламентом як закон. Якщо вона буде профінансована на 100%, то Щепотін прогнозує до 2016 року зниження смертності від раку на 10-12%.

"Ми запросили 7,6 млрд грн. Але нам дали 3,6 млрд", - сказав онколог.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Кожен 50-й українець хворий на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути