вівторок, 21 квітня 2009 17:14

"В Україні понад 35 тисяч хворих на туберкульоз"

  Світлана Черенько: ”Кашляти, не прикриваючи рота рукою чи серветкою, — однаково, що сходити в туалет в магазині або автобусі”
Світлана Черенько: ”Кашляти, не прикриваючи рота рукою чи серветкою, — однаково, що сходити в туалет в магазині або автобусі”

Україна потрапила до п"ятірки світових лідерів за рівнем захворюваності на туберкульоз. Завідувачка відділення фтизіатрії Національного інституту фтизіатрії й пульмонології 48-річна Світлана Черенько каже, що хворого на туберкульоз неможливо змусити лікуватися.

Скільки в Україні туберкульозників?

— Не всі хворі звертаються до медичних закладів, тому точна кількість невідома. За останніми офіційними даними — 35 700. Із них приблизно 20 тисяч живуть у столиці.

Чи їздять у громадському транспорті люди з відкритою формою туберкульозу?

— Звісно. Їм ніхто цього не може заборонити. Людина, в якої туберкульоз, може відмовитися від лікування. Так, міліціонер привезе її в диспансер, передасть лікарю — а хворий розвернеться й піде.

Як розпізнати недужого в транспорті, щоб не підчепити інфекції?

— Туберкульозник переважно худий, має жовтуватий відтінок обличчя й безперервно кашляє. Повернутися до цієї людини спиною у транспорті, щоб не заразитися, не досить. Слід або вийти, або відкрити вікно, щоб потрапляло свіже повітря. А ще краще — попросити хворого кашляти в серветку, тоді ніхто не заразиться. Але в нас такі люди, що їм усе одно. Ще й огризаються, коли про щось просиш. Українці не звикли до "культури кашлю". Ще не зрозуміли, що кашляти, не прикриваючи рота рукою чи серветкою, — однаково, що сходити в туалет в магазині або автобусі.

Що підвищує ризик підхопити туберкульоз?

— У групі ризику — люди з ослабленим імунітетом. До цього може призвести погане харчування, дієти, стреси, хвороби, зокрема цукровий діабет та онкологічні недуги. Легко заразитися в усіх закритих приміщеннях: їдальнях, кінотеатрах. Кондиціонери не зупиняють руху бактерій. Навпаки, через них туберкульозна паличка може циркулювати впродовж 18 годин.

Легко заразитися у закритих приміщеннях: їдальнях, кінотеатрах. Кондиціонери не зупиняють руху бактерій

Які симптоми свідчать про початок захворювання?

— Кашель і втрата апетиту. Також схуднення на кілька кілограмів протягом тижня.

Кожен десятий хворий на туберкульоз у Європі — українець. Хто за це відповідає?

— Усі, починаючи від людини, яка не дотримується "культури кашлю" — і до уряду, що не приділяє епідемії належної уваги. У нас так: щойно влада починає перейматися проблемою туберкульозу, кількість хворих і смертей зменшується. Коли ж забувають, то недуга швидко набирає сили.

Який уряд найбільше опікувався туберкульозниками?

— До 2007-го на рік нам виділяли 36 мільйонів гривень. Цього ледь вистачало на обладнання для кількох диспансерів. Зараз нам стабільно дають 450 мільйонів на рік. Але й цього не досить. Якби хоча б у півтора разу більше... Але все одно епідемія потроху зупиняється.

Як економічна криза вплине на кількість хворих на туберкульоз?

— Вона зросте відсотків на 10–20.

Який клінічний випадок вразив вас останнім часом?

— Місяць тому до нас на діагностику прийшла жінка, за фахом лікар-гінеколог. До того обстежувалася в Донецьку. Горе-медики поставили їй діагноз "пневмонія". Лікували півроку. Ефекту не було, тож її направили в онкологію. Коли ж не підтвердили раку, то повернули до нас. Ми її врятувати не встигли. Чому так сталося? Бо лікарі не могли повірити, що в нормальної жінки, та ще й лікаря, може бути туберкульоз! Дехто досі вважає, що це хвороба бомжів.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні понад 35 тисяч хворих на туберкульоз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути