пʼятниця, 19 червня 2009 15:55

До 2030 року українців залишиться 30 млн

До 2030 року українців залишиться 30 млн

До 2030 року в Україні може лишитися 30 мільйонів осіб, якщо медична галузь лишатиметься на такому "катастрофічному рівні".

Про це повідомила народний депутат України, голова Комітету Верховної ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтеєва, посилаючись на прогнози ВООЗ.

За її словами, середня тривалість життя українців на 15 років менша, ніж в Європі.

"З 1997 року ми не можемо перемогти епідемію туберкульозу, а за кількістю хворих на хіміорезистентний туберкульоз, який не піддається лікуванню, наша країна перебуває на першому місці", - розповіла Бахтеєва.

Крім того, сьогодні більше мільйона людей стоять на обліку з приводу онкологічних хвороб, близько ста тисяч онкохворих щороку помирають. Водночас 70% усього медичного обладнання зношено.

Для виправлення ситуації фінансування медичної галузі має бути не менше 5% від ВВП.

"Всесвітня організація охорони здоров"я дає чіткі критерії щодо фінансування медицини – воно має бути не менше 5% від ВВП. Якщо відсоток нижчий, вважають, що цієї галузі в країні немає. Українська медицина сьогодні фінансується лише на 2,7% від ВВП, з яких 85% іде на заробітну плату медичним працівникам", – сказала Бахтеєва.

Вона також звернула увагу на недостатнє фінансування державних національних програм.

"В Україні прийнято 25 національних програм, з яких працюють лише 7, а фінансуються вони лише на 30-40%. Якби вони усі працювали, ми б не говорили сьогодні про негативну демографічну ситуацію, про високий рівень смертності та високі показники захворюваності українських підлітків - до 15 років наші дівчата і юнаки мають по 3-4 хронічні хвороби", – повідомила голова комітету ВР.

Вона вважає, що відповідальність за негативні тенденції в українській медицині лежить на Міністерстві охорони здоров"я, воно ж "не докладає жодних зусиль" для вирішення ситуації.

"Міністра охорони здоров"я не буває на засіданнях Комітету ВР з питань охорони здоров"я, натомість присилаються начальники департаментів МОЗ, які працюють лише кілька місяців, а раніше курували фінансування сільського господарства", – відзначає Бахтеєва.

Вже зараз експерти зазначають, що тривалість життя українців є дуже низькою. Так, станом на 1 січня 2009 року середній вік українця становив 40,1 року, зокрема чоловіків - 37,3 року, жінок - 42,5 року. Середній вік жителів столиці України - 38,6 року (чоловіків - 36,5 року, жінок - 40,4 року).

Також повідомляється, що середній вік міського жителя - 39,7 року (чоловіків - 37,2 року, жінок - 41,9 року), жителів сільської місцевості - 40,8 року (чоловіків - 37,6 року, жінок - 43,6 року).

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «До 2030 року українців залишиться 30 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути