Ексклюзиви
понеділок, 12 вересня 2011 15:27

Експерти вважають, що вікові обмеження для всиновлювачів слід повернути

Експерти вважають, що вікові обмеження для всиновлювачів слід повернути

Людина похилого віку, яка всиновила дитину, не має сил, енергії і натхнення виховувати її належним чином. Тому, вважаю, що вікові обмеження для всиновлювачів треба повернути. Так прокоментувала Gazeta.ua  президент Всеукраїнської громадської організації "Асоціація - Моя Родина" Наталія Ярош рішення парламенту відмінити будь-які вікові обмеження для людей, які хочуть всиновити дитину.

"Пам'ятаю випадок, коли дитину всиновили 50-річні. Тоді вікового обмеження в законі не було. Вони про це потім дуже шкодували і казали, що зробили велику помилку. Адже це як виховання онуків бабусею і дідусем, в яких інші погляди, думки. До того ж люди у віці постійно живуть з думками про те, чи не помруть, залишивши дитину сиротою удруге", - сказала експерт.

На її думку, хорошою альтернативою усиновленню може стати опікунство над дитиною, коли дитина живе в родині, але при цьому не є всиновленою.

"Це дуже добра практика, бо діти пам'ятають, що вони з інтернатів, але при цьому мають сім'ю. Вони її страшенно люблять і цінують. Але людям у віці краще брати опіку над дитиною лише тоді, коли вони їхні родичі або сусіди. Вони знають, що на них чекає, бачили, в яких умовах дитина росла", - зазначила Ярош.

Окрім того, з її точки зору, опікунство дозволяло уникнути жахливої процедури всиновлення.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Мадонна напилася через всиновленого хлопчика (ФОТО)

"За законом дитину можна всиновити за 2 місяці. Але тоді в людей за це вимагають великі гроші. В Україні більше 100 тисяч сиріт в інтернатах. А на всиновлення - величезні черги. Наприклад, у львівському домі малятка 59 немовлят, і 50 людей у черзі. Це все через корупцію. Дітям спеціально ставлять такий статус, ніби їх не можна всиновити. Ніби-то їх відвідують родичі. Вигадують різні махінації, щоб державні заклади не закривались", - відмітила експерт.

Вона відзначила, що люди можуть також відвідувати дітей в інтернатах, як це роблять волонтери. Але це треба робити дуже обережно, щоб не вселити дитині надію на всиновлення.

"Бо коли до дитини приходять реальні батьки і хочуть її всиновити, вона порівнює їх з тими, хто її відвідував. Траплялись випадки, коли діти відмовляли потенційним батькам", - відзначила Ярош.

Нагадаємо, Верховна Рада виключила із поправок до Сімейного кодексу норму, згідно з якою вік між всиновлювачем і дитиною не повинен перевищувати 45 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерти вважають, що вікові обмеження для всиновлювачів слід повернути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути