четвер, 07 травня 2009 18:32

Глухоніма Вікторія Майданик заговорила після всиновлення

Автор: фото: Інна Червінчук
  Подружжя підприємців із райцентру Крижопіль на Вінниччині Олександр та Олександра Майданики виховують двох доньок Вікторій: рідну (праворуч) і всиновлену (тримає кота Кротика)
Подружжя підприємців із райцентру Крижопіль на Вінниччині Олександр та Олександра Майданики виховують двох доньок Вікторій: рідну (праворуч) і всиновлену (тримає кота Кротика)

"Вікусю, що це?" — 39-річна Олександра Майданик показує малюнок
6-річній доньці.

— Яплуко, — поспіхом відповідає Вікторія. За правим вухом у неї тілесного кольору слуховий апарат.

Вікторія народилася в Запорізькій області, восьмою дитиною в сім"ї. Мати відмовилася від неї, коли дізналася, що в дівчинки вади слуху. До 19 травня 2008-го виховувалася в Піщанській спецшколі для глухонімих сиріт. Дитину вдочерила сім"я Майдаників. У райцентрі Крижопіль на Вінниччині вони торгують одягом, володіють кафе "Віраж" і продовольчим магазином.

У сім"ю Вікторію привела 15-річна донька Майдаників, теж Вікторія. Дівчата разом відпочивали 2006-го в таборі "Мрія".

— Віка підвела до мене Вікуську й каже: "Давай щось дамо їй", — згадує Олександра Миколаївна. — У мене в машині була тільки булка-плетьонка. Вікуся обняла її обома руками й дітям по кусочку роздала. По дорозі додому Віка захотіла їй свою іграшку подарувати. Це мене здивувало, бо донька нікому не давала своїх речей.

Майданики ціле літо провідували сироту в таборі.

— Якось дитина попала в лікарню — на нозі нарив узявся. Я прийшла провідати її. Вікуся хвалилася медсестрі, що то я — її мама. Коли забирали з лікарні, купили їй слуховий апарат за тисячу доларів. Половину дороги до Крижополя Вікуся кричала, щоби чути саму себе. Так і заснула в мене на руках.

Із керівництвом інтернату Майданики домовилися, що на вихідні забиратимуть дівчинку додому. Вікторія-старша за кілька місяців вивчила мову жестів.

— У березні 2007-го поїхали в інтернат по Вікусю, — розповідає Олександр Майданик, 39 років. — Директор сказав, що її хоче вдочерити сім"я італійців. Як? Ми цілий рік відвідували Вікусю, а тут приїдуть і заберуть в Італію? Ми плакали, аж повхлипувалися.

За вихідні Майданики зібрали всі необхідні документи для всиновлення.

— То було 7 квітня — на саме Благовіщення. Я подумала: Богу видніше, із ким краще буде дитині. Коли італійці прийшли знайомитися, Вікуся демонстративно перейшла в інший куток кімнати. Я глянула і зрозуміла, що глухонімі італійці не навчать нашу Вікусю говорити. Вони спілкувалися мовою жестів, жінка смикалася. Як потім з"ясувалося, втратила слух через те, що в дитинстві її часто била матір.

Усиновлену дівчинку Майданики охрестили ім"ям Вікторія-Марія.

— Мої батьки клубнічку без Вікусі не рвали — чекали, щоб дитина побачила, як ягода росте, — каже мати. — У мене на мобільному є запис, як Віка говорила раніше — як Мауглі. Тепер знає кількасот слів. Першими були: "тальо" — тато, "Віа" — Віка і "пампа" — мама.

Знає кількасот слів. Першими були: "тальо" — тато, "Віа" — Віка і "пампа" — мама

26 листопада 2008-го Майдаників запросили на форум батьків-усиновителів у Київ.

— Коли Вікуся в мікрофон сказала "Добрий день!", плакав увесь зал, — згадує мати. — Віктор Ющенко тримався, але втирався. Коли ми сходили зі сцени, президент летів нам назустріч. Присів на коліно, поцілував малу Вікусю, потім старшу, а тоді — і мене.

Готувати Вікторію до школи батьки найняли логопеда Ганну Сауляк й учительку Світлану Пастух.

— Двічі на тиждень возимо Вікусю у Вінницю на уроки до сурдопедагога Наталії Гуцол. Після занять обов"язково поощрітєльний приз — похід у "Макдональдз", — каже батько.

Майданики купили Вікторії новий слуховий апарат "Сіменс" за 18 тис. грн. Облаштували біля будинку дитячий майданчик. Планують переписати на неї свою 3-кімнатну квартиру в центрі Крижополя.

— Нам для неї нічого не шкода, — каже жінка. — Оце привезла дитячий одяг на продаж, то старша Віка відібрала для малої з кожної речі по одній. Собі ж — лише одні джинси. Вікуся у нас — овочево-фруктова. Любить огірки, помідори, болгарський перець і цибулю. Але старша Віка сказала, що від цибулі з рота буде смердіти, то вона тепер цибулю відсовує. Баришня!

Зараз ви читаєте новину «Глухоніма Вікторія Майданик заговорила після всиновлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути