четвер, 30 вересня 2010 18:07

Документи на всиновлення оформляють за два місяці

Ірина та Юрій Касимови з Черкас хочуть взяти із притулку дівчинку. Мають сина 5-річного Леоніда. Він хворий на ДЦП, не ходить і не розмовляє. Народжувати другу дитину не наважуються. Розповіли, що вони хотіли б знати про всиновлення. На їхні запитання відповідає директор Уманського дитячого будинку Вікторія Майданюк, 67 років.

З чого треба починати?

— Поїдьте до найближчих дитячих будинків. Адреси можна взяти в службі у справах неповнолітніх. Подивіться на дітей, познайомтеся, визначтеся.

Ми з чоловіком русяві, наша перша дитина теж. Хотіли б світленьку дівчинку. Про це не дуже зручно говорити — у дитбудинку можуть подумати, що ми приїхали кошеня вибирати.

— Це абсолютно нормально —  пояснити, кого ви хочете. Найкраще попроситися в групу до дітей, поспостерігати за ними. Поговорити з дитиною, яка сподобається.

Скільки триває процедура всиновлення?

— Одні батьки придивляються півроку, інші прийшли, глянули й вирішили. Документальна процедура забере місяць-два.

Які потрібні документи?

— У службі у справах неповнолітніх візьміть направлення у той заклад, де надивилися дитину. У службу потрібно надати медичні довідки всіх членів родини — їх видають у поліклініці. А також довідки про житлові умови та склад сім" ї. Їх видає жек чи сільська рада. Та  ще треба довідку про доходи з місця роботи. Ці папери передадуть до суду. За його рішенням, вас призначать усиновителями. 10 днів дається на оскарження рішення. А потім можете забирати дитину як повноправні батьки.

У нас немає свого житла — винаймаємо квартиру. Якими мають бути доходи сім"ї?

— Батьки повинні мати прожитковий мінімум 673 гривні на кожного члена сім"ї. Щодо житлових умов — не обов"язкові хороми. Люди, які орендують житло, теж можуть усиновити. Довідка з жеку необхідна, аби комісія знала, що дитина не опиниться на вулиці.

Яка різниця між усиновленням, опікунством та прийомними сім"ями? Може, краще оформити опіку?

— Люди, які справді хочуть дитину, зазвичай її всиновлюють. Вона стає по закону рідною. Опікуни щомісяця отримують від держави 1800 гривень. Як правило, ними стають родичі дитини. Скажімо, мати у в"язниці або померла — опікунство бере бабуся. Найгірший варіант — прийомні сім"ї. На кожну дитину держава дає по три прожиткові мінімуми щомісяця. Крім того, батькам платять як вихователям. Але після повноліття дитина не має ні на що прав і залишається зі своїми проблемами наодинці.

Усиновителям повідомляють, хто біологічні батьки дитини?

— Кажуть усе, що відомо. Працівники дитбудинку не зацікавлені говорити неправду. Адже за кілька місяців усиновителі можуть повернути дитину до закладу, якщо від них щось приховали.

Ми хотіли б усиновити здорову дитину.

— Двічі на рік діти проходять медичний огляд. Ви можете ознайомитися з висновками лікарів. Перед усиновленням дитину ще раз оглядають медики — хірург, стоматолог, кардіолог. Якщо батьки сумніваються, можуть проконтролювати цей процес.

Якщо рідна мати захоче повернути дитину?

— Після рішення суду матір не має жодних прав. За законом, вона чужа людина. Усиновителі можуть звернутися до міліції й заявити про переслідування.

Як визначити, чи це саме наша дитина?

— Подивіться в очі. Свою ви впізнаєте.

Зараз ви читаєте новину «Документи на всиновлення оформляють за два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути