Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2013 18:52

Детектив розповів, куди міг втекти Петро Мельник

Детектив розповів, куди міг втекти Петро Мельник
Петро Мельник Фото: zn.ua

Ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник був затриманий 27 липня за отримання хабара у розмірі 40 тисяч і 80 тисяч гривень за вступ абітурієнтів до свого ВНЗ. Держобвинувачення вимагало запроторити Мельника під варту, проте його захист наполягав на тому, що обвинувачений перебуває у "вкрай важкому стані" і йому необхідно лікування. У результаті суд визначив йому 60 діб домашнього арешту з правом відвідування клінік Києва та Ірпеня. 9 серпня Мельник зник з-під домашнього арешту, знявши електронний браслет, після чого був оголошений МВС у розшук. 12 серпня Печерський суд Києва вирішив заарештувати екс-ректора.

42-річний Ігор, підполковник міліції у відставці, який зараз працює в детективному агентстві "Конрад" розповів Gazeta.ua, як далеко міг втекти Мельник.

Скільки годин потрібно людині, щоб повністю заховатись?

- При наявності хоча б одного спільника й грошей, десяти тисяч доларів достатньо, щоб протриматись рік у якомусь обласному центрі. Виїхати з міста за територію міста повз пости ДАІ у звичайному авто з слаботонованими вікнами. Орендувати житло в іншому місті за пропозиціями в Інтернеті. Змінити зачіски і носити неоптичні окуляри з прозорими скельцями. Не їхати в села - там дільничний відразу вирахує. Оптимальний варіант - невеликі міста, райцентри або обласні мегаполіси. Для того, щоб людині рівня Петра Мельника сховатись — не обов'язково виїжджати з країни. Дивлячись, яку ціль він має. Якщо виїхати назавжди, то можна купити підробні документи і вилетіти літаком. А якщо деякий час переховуватись — то цього робити не обов'язково.

Які особливості переховування?

- Не використовувати свої документи, кредитні картки, мобільний телефон, обов'язково змінити зовнішність: наліпити бороду, відростити вуса. Необхідно мати під боком товариша-спільника, який купить квитки, продукти і надасть будь-яку іншу допомогу. Удружить, де потрібно показувати документи і обличчя. Щоб втекти, наприклад, з-під домашнього арешту, з будинку, який зовні не контролюють, достатньо, щоб неподалік чекала одна людина на краденій машині. Це на випадок, якщо десь є відеонагляд. Через два квартали машину міняють - і свобода. Поки оперативники очухаються, поки передадуть орієнтировку, достатньо двадцяти хвилин. А у випадку з Мельником, міліції був потрібне час, щоб виїхати на місце, вивчити обстановку. Це значно більше часу. Тим паче виїзд із Києва зараз не проблема. У напрямку Вишневого ви бачили КП? Його там немає. Дорога туди вільна. І це не єдиний напрямок. Є маса шляхів. Не обов'язково наймати вертоліт. Їдьте спокійно на Вишневе, далі на Білогородку, в сторону Житомира. Варто при цьому оминати великих транспортних артерій.

Найдієвіше бути десь поблизу чи якомога далі?

- У силових структурах немає таких понять, як "далеко", або "близько". Можна сховатись скрізь. Має значення, село це чи місто. В селі всі один одного знають, телевізор дивляться. Там не сховаєшся. А якщо ви виїхали, наприклад, у Дніпропетровськ, хто вас там знайде? Ну якщо ви посеред дня не розгулюватимете посеред міста, не співатимете пісень, не дебоширитимете.

Які особливості переховування людини за кордоном? Чи можливо так втекти, щоб уникнути пункту пропуску? Чи реально таку людину знайти?

- Перетинати кордон найпростіше на автобусі або поїздом. У прикордонників та митників такий вал роботи, що в сонні обличчя пасажирів майже не дивляться. За паспортом товариша в окулярах виїхати досить просто. Якщо немає такого товариша - можна "втратити паспорт" і за 3 дні з новим фото в окулярах відновити. Я, наприклад, позавчора перетинав кордон, то на мене прикордонник навіть не глянув. Зрештою, бороду наліпив - і лети літаком під чужим іменем.

За кордоном шукати ніхто не буде, якщо навіть прийдуть орієнтування з України - там своїх толком не шукають, не кажучи вже про чужих. Розрахунок тільки на те, що людина по дурості зробить ще щось і його перевірять по базах. А якщо вже взятися шукати таку людину - то це за старими знайомствами, по соціальній мережі, по спробах зв'язку з родичами та знайомими.

Який зв'язок із родичами може мати втікач, щоб его не знайшли відповідні служби?

- Єдиний безпечний варіант - не спілкуватися взагалі. Найменш безпечний варіант - через кур'єра в усній формі передавати відомості. Ну і через одноразові мобільні телефони, які знищувати після кожної розмови зі зміною міста місця проживання. Або для розмови виїжджати в інше місто.

Зараз ви читаєте новину «Детектив розповів, куди міг втекти Петро Мельник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути