середа, 27 травня 2015 14:34

Брюссель готується зняти санкції з групи українських політиків та чиновників

Брюссель готується зняти санкції з групи українських  політиків та чиновників

6 червня 2015 року спливає термін санкцій ЄС щодо деяких чиновників та політиків влади часів президента України Віктора Януковича. Зокрема, санкції можуть бути зняті із колишнього міністра юстиції Олени Лукаш, міністра освіти Дмитра Табачника та народного депутата України Сергія Клюєва. Наявність у списку чиновників народного депутата Сергія Клюєва, якого важко віднести до тих, хто приймав рішення у команді Віктора Януковича, швидше за все, викликано тим, що його брат - Андрій Клюєв.

Цілком ймовірно, що санкції із цих людей будуть зняті. По-перше, у березні Брюссель вивів із санаційного списку групу українських політиків: колишнього заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова, колишніх голів СБУ Олександра Якименко та Ігоря Калініна та сина екс-прем'єра України Миколи Азарова – Олексія.

Підставою для можливого зняття санкцій із ще однієї групи колишніх чиновників та політиків України є те, що в Україні щодо них не відбувається ніякого юридичного провадження.

Як повідомив наприкінці минулого місяця заступник Генерального прокурора Юрій Столярчук - в ГПУ зараз працюють над тим, щоб висунути обвинувачення особам, які є у санаційному списку ЄС, але стосовно них не порушено жодних проваджень в Україні.

Більше року часу спливло із часів Майдану, а у Генпрокуратурі лише зараз згадали, що ЄС ось-ось виведе з-під режиму санкцій діячів колишньої влади через те, що ним не пред'явлено жодних звинувачень в Україні.

На тлі цих очікувань нещодавно у Раді з'явилось подання Генпрокурора Віктора Шокіна про зняття депутатською недоторканості із колишнього регіонала Сергія Клюєва. Далі ще цікавіше.

Багато хто вважає, що Клюєв задіяний у справі Майдану. Але із архіві ГПУ поспіхом витягнуто справу про приватизацію "Заводу напівпровідників", яка відбулася аж у …2007 році. Нібито влада Януковича заважала об'єктивно розслідувати цю справу раніше. Але чекайте, президентом України на той час був Віктор Ющенко. І термін його каденції сплив лише у 2010 році. Більше того. Із 18 грудня 2007 року по 3 березня 2010 року уряд України очолювала Юлія Тимошенко. І, якщо би якісь зловживання з боку регіоналів братів Клюєвих при приватизації "Заводу напівпровідників" були – ми напевно про вже знали би про це.

"Я спростовую усі висунуті проти мене звинувачення", - заявив народний депутат Сергій Клюєв. Відсутність складу злочину у його діях підтверджено результатами незалежного розслідування американської компанії Freeh Group, яку заснував колишній директор Луїс ФРі. До складу цієї компанії входять колишні агенти ФБР.

Приватизацію "Заводу напівпровідників" досліджували і вітчизняні контролюючі органи: Запорізьке контрольно-ревізійне управління, Держфінінспекція, Державна комісія із цінних паперів та фондового ринку. Висновок у всіх один і той самий. Порушень законодавства та складу злочину у діях братів Клюєвих немає. Незалежний суд Австрії, куди зверталась генпрокуратура України також не вбачає у висунутих Генпрокуратурою звинуваченнях складу злочину, і вважає їх лише припущенням.

Багато запитань викликало подання Генпрокуратури у членів регламентного комітету Ради. Вони не змогли прийняти рішення на засіданні комітету і відправили до Генпрокуратури близько 100 запитань. Рішення щодо позбавлення депутатської недоторканості Сергія Клюєва комітет має прийняти до 2 червня, після чого голосування із цього приводу може відбутися у сесійній залі.

Цікаво, що інтереси Сергія Клюєва на засідання регламентного комітету представляв адвокат Юрій Сухов, який свого часу захищав Юлію Тимошенко.

"Схема звинувачення Сергія Клюєва схожа на багато інших справ, якими мені останнім часом доводиться займатися. У них теж намагаються перевести цивільно-правові відносини у кримінальну площину, що з юридичної точки зору є абсурдом, - розповідає адвокат Юрій Сухов.

Якщо в Генпрокуратури є претензії до Сергія Клюєва, їй треба звернутися до суду, довести його провину. Нічого цього немає. Замість цього Генпрокуратура, минувши всі стадії передуючі розслідуванню, взялася за повідомлення про підозріння – просить парламент позбавити Сергія Клюєва депутатській недоторканості, не надаючи жодних доказів!"

Юрій Сухов розповів цікавий факт. У матеріалах слідства є посилання на нібито незаконну постанову уряду, яку "проштовхнули" брати Клюєви, щоби прибрати до рук державне підприємство. Більше року пройшло після Майдану. Постанова Кабінету Міністрів, у прийнятті якої звинувачують Клюєвих, діє та не скасована.

Супротивник Клюєва не з простих. Це колишній народний депутат. Багато років тому він охоче підписував угоди і ніяких заперечень проти укладених документів у нього не було. Але зараз, коли регіонали оголошені фактично поза законом у колишнього партнера братів Клюєвих з'явилась нагода зірвати банк по крупному.

Юрій Сухов вважає справи Тимошенко та Клюєва схожими. В одній та другій справі замість розгляду господарських питань просувають власні політичні оцінки. Але, якщо у справі Тимошенко все вирішував суд, то партнер Клюєва до суду звертатись не став, а написав заяву до Генпрокуратури.

Схоже на те, що в Україні, яка називає себе демократичною, діти відповідають за батьків, а брат за брата. Інакше у Раді не з'явилося би подання Генпрокурора про зняття недоторканості із Сергія Клюєва, який є братом колишнього глави адміністрації президента Андрія Клюєва.

На думку адвоката Юрія Сухова, якби не розвивались події довкола Сергія Клюєва надалі, у цієї справи нема ніяких перспектив у Європі. Вона однозначно буде визнана такою, що порушує право людини на справедливе судочинство.

Подання до Ради про позбавлення Сергія Клюєва депутатської недоторканості задумане, як спосіб попіарити боротьбу із корупцією в Україні. Але на практиці, як це вже не раз бувало, воно може стати таким, що в черговий раз зганьбить репутацію влади та судочинства в Україні.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Брюссель готується зняти санкції з групи українських політиків та чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути