пʼятниця, 16 листопада 2012 09:51

Астрономи знайшли планету-мандрівника неподалік Сонячної системи

Астрономи знайшли планету-мандрівника неподалік Сонячної системи
Фото: ESO

Французькі астрономи виявили відносно недалеко від Землі космічний об'єкт, що належить до маловивченого класу планет-мандрівників (англ. rogue planet), відомих також як планети-сироти, одиночні планети, квазіпланети тощо.

Такі об'єкти схожі з планетами, проте на відміну від них, "мандрівники" втратили зв'язок із своїм світилом і кочують космосом. Виявити космічне тіло, назване CFBDSIR2149, вдалося співробітникам Гренобльському інституту планетології і астрофізики під керівництвом Філіпа Делорма за допомогою комплексу телескопів Канади, Франції та Гаваїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрофізики віднайшли планету, яка являє собою гігантський діамант

Уточнити властивості об'єкта допоміг радіотелескоп VLA у Чилі. Згідно зі спостереженнями, планета-мандрівник має масу у 4-7 разів більшу, ніж Юпітер і на даний момент знаходиться приблизно в 100 світлових роках від Сонячної системи. Дослідники не виключають, що об'єкт з'явився з того ж джерела, що і рухома група зірок AB Золотої Риби. Якщо це так, то він відносно молодий (вік від 50 до 120 мільйонів років) і має температуру поверхні близько 430 градусів Цельсія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи відкрили потенційну планету, на якій можливе життя

Тим не менше, залишається невеликий шанс, що CFBDSIR2149 є коричневим субкарликом, тобто об'єктом, що зародився як зірка, але не досяг достатньої маси для початку термоядерних реакцій. Остаточну відповідь повинні дати подальші спостереження.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли планету-мандрівника неподалік Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути