пʼятниця, 12 жовтня 2012 10:51

Астрофізики віднайшли планету, яка являє собою гігантський діамант

Астрофізики віднайшли планету, яка являє собою гігантський діамант
Фото: planeten.ch

Велика кам'яниста екзопланета, що обертається навколо зірки 55 Cnc в сузір'ї Рака на відстані в 40 світлових років від Землі, може виявитися не водною "суперземлею", а гігантським діамантом, заявляють астрономи в статті, опублікованій в журналі Astrophysical Journal Letters.

"Це наша перша спроба вивчити внутрішній устрій кам'янистої планети з радикально іншим хімічним складом у порівнянні з Землею. Радше за все, поверхня цієї планети вкрита шарами графіту і діамантів, а не водою і гранітом", - заявив керівник групи планетологів Нікку Мадхусудхан з Єльського університету ( США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Curiosity може "заразити" Марс земним життям

Автори статті вивчали нові дані про масу, розмір та інші параметри екзопланети 55 Cnc e, зібрані в ході останніх транзитів - проходів планети по диску світила - у 2011 і 2012 роках. Планета була відкрита в 2004 році американськими астрофізиками за невеликими періодичними коливаннями в швидкості руху світила відносно Землі. Цей метод виявлення не дозволяв обчислити точну масу, радіус і параметри орбіти планети, через що її природа залишалася таємницею для вчених. У 2011 році астрофізики змогли "упіймати" транзит 55 Cnc e за допомогою орбітальної обсерваторії MOST і знайти точні значення цих параметрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи знайшли "пекельну" планету (ФОТО)

У жовтні минулого року вони проаналізували нові дані і прийшли до висновку, що ця планета являє собою гігантський водний світ. Мадхусудхан і його колеги засумнівалися в цьому припущенні - планета знаходиться надто близько до зірки і вода на ній повинна б просто випаруватися, навіть при наявності захисної оболонки з пари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планета почала крутитися швидше

Зараз планетологи припускають, що ця планета, швидше за все, являє собою гігантський діамант або суміш з пластів графіту і діаманту. На це вказує надмірно велика кількість вуглецю у надрах 55 Cnc e, яка не зустрічається на Землі або схожих на неї планетах в Сонячній системі та поза її межами. За розрахунками астрономів, поклади дімантів займають як мінімум третину планети.

Зараз ви читаєте новину «Астрофізики віднайшли планету, яка являє собою гігантський діамант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути