Ексклюзиви
середа, 16 листопада 2011 12:26

Перша сонячна електростанція на Вінниччині економитиме 1039 т вугілля за рік
6

Фото: Фото: Валентина МУРАХОВСЬКА

15 листопада в селі Слобода Бушанська Ямпільського району на Вінниччині відкрили першу в області сонячну електростанцію. Вона складається з 2434 сонячних батарей потужністю 235 Вт. Загальна потужність електростанції 571,5 кВт.

"Батареї закупили в китайської фірми "Янглі", кожна панель коштує 383 євро, - пояснює президент компанії "Енергоінвест" Володимир Житник. - Станція виробляє енергію і в похмурі дні. Правда, тоді її потужність падає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму побудували сонячну електростанцію потужністю 20 МВт

Екологічно чисту енергію від сонячних батарей держава скуповує за підвищеною ціною 5,05 грн. Звичайні електростанції продають електроенергію по 0,24 грн.

"У рік станція дозволяє економити 1039 тонн вугілля або 627 тисяч кубометрів газу. Термін окупності становить 6 років", - продовжує Житник.

Використовувати подібні сонячні батареї населенню спеціалісти поки що не радять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоче побудувати у Греції сонячну електростанцію

"Краще зачекати 3-5 років, - каже колишній інженер підприємства "Укрсільенергопроект" Володимир Стадійчук. - Вони зараз для людей дуже дорогі. Прогнозую, що за кілька років ціна на сонячні батареї впаде як мінімум в два, а то й три рази. Останнім часом бачу, як люди використовують сонячні батареї для підігріву води, вони дешевші. Але й служать значно менше.Та й ефективність таких пристроїв нижча, скажімо в похмуру погоду вода буде ледь теплою".

"Це перший крок до модернізації економіки, до розвитку регіону, - каже губернатор області 61-річний Микола Джига. - Станцію готували до запуску майже рік. Обслуговує 5 інженерів".

Зараз ви читаєте новину «Перша сонячна електростанція на Вінниччині економитиме 1039 т вугілля за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути