вівторок, 26 липня 2016 18:21

"Велич Майдану обрушилась на мене, як хвиля кримського моря" - Афанасьєв

"Велич Майдану обрушилась на мене, як хвиля кримського моря" - Афанасьєв
Фото: Тарас Подолян

Російські новини налаштували кримчан проти Майдану, тому вони не розуміли його суті. Про це розповів в інтерв'ю 25-річний кримчанин Геннадій Афанасьєв, який провів у російському ув'язненні 767 днів.

"Ще до Майдану новини у Криму ми дивилися по російських каналах. Вони були лояльні до України і раптом усе змінилося на 180 градусів. В нас вселили думку, що в країні коїться щось погане, а на Майдані - покидьки. Тоді ж Євромайдани у Криму розганяли тітушки", - згадує Афанасьєв.

"У лютому 2014-го був на Драгобраті. Запитував киян, як ставляться до подій в Україні. Одна жінка сказала: "Люди борються за незалежність, за те, щоб влада їх не грабувала та не вбивала". Розповіла, що возить колеса на Майдан. Львів'яни розказували про Бандеру те, що чули від родичів. Як до їхніх міст заходили радянські війська, тягли людей до підвалу, катували, щоб ті видали українських партизанів. Ми про це нічого не знали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Було відчуття, що Україна кинула Крим" - Афанасьєв

18 лютого 2014-го я повертався з Драгобрату через Київ. Був на Банковій. Побачив місця, де вбили людей. Лампадки, квіти, знімки, де "Беркут" стріляє в повстанців, шини, фото убитих. Дивився на тих бабусь з огірками, звичайних хлопців і дівчат. Велич ситуації обрушилася на мене, як хвиля кримського моря. Ніби зайшов в органну залу. Не розумів, що коїться. Порожнеча. Світ зруйнувався. Думав: "Чому я не з ними?" Друзів та знайомих із такими поглядами не мав. Але не міг сидіти більше вдома".

Повне інтерв'ю читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Велич Майдану обрушилась на мене, як хвиля кримського моря" - Афанасьєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути