четвер, 09 червня 2011 10:53

Археологи виграли у московських церковників війну за Десятинну церкву

Археологи виграли у московських церковників війну за Десятинну церкву

Архітектори та археологи прийняли рішення провести цього року детальні розкопки на цьому стародавньому місці, а потім уже дискутувати, чи потрібно там будувати храм.

"Спочатку археологи там повинні попрацювати, законсервувати залишки. Потім уже приймати якісь рішення", - розповіла архітектор Лариса Скорик, пише "Сегодня".

На цю мету місто виділило 20 млн грн. Чотири млн підуть на розкопки, 13 - на консервацію та створення мобільного навісу над ділянками, де будуть проводитися роботи.

"Під навісом будуть вестися роботи, потім консервуватися, а потім дах буде пересуватися на інше місце", - каже Скорик.

Ще 3 млн потрібно на проект музею. Яким він буде - ніхто не знає, оскільки між церковниками та архітекторами є серйозне непорозуміння. Перші хочуть музеєфікувати залишки, а над ним побудувати храм. Другі запевняють, що невідомо, яким був цей храм, та й будівництво порушить старовинний фундамент Десятинки. Гроші на музеєфікацію дали тільки на цей рік. На наступний передбачать додаткові кошти.

Нагадаємо, 17 травня лічильна комісія журі, яке обирає переможця конкурсу на кращий проект музеєфікації Десятинної церкви, відмовлялася оголошувати результати голосування.

Раніше у ЗМІ з'явилась інформація про можливу побудову храму Української православної церкви Московського патріархату на фундаменті Десятинної церкви.

Влада Києва оголосила конкурс на кращу концепцію відновлення Десятинної церкви з 25 лютого до 25 квітня 2011 року. Міністр культури Михайло Кулиняк заявляв, що на території залишків Десятинної церкви не планується будівництво нових церков, тільки музеєфікація залишків.

Але настоятель незаконно збудованої каплиці на Старокиївській горі Гедеон хвалився, що держава виділяє гроші на забивання бетонних паль в древній фундамент Десятинної церкви і запевняє, що "наверху" вопрос уже решен".

Зараз ви читаєте новину «Археологи виграли у московських церковників війну за Десятинну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути