середа, 11 листопада 2015 12:30

У шкільному зошиті знайшлися 50 повстанських пісень
2

Фото: "Локальна історія"

Понад 50 унікальних пісень часів національно-визвольного руху 40-50 -х років отримав проект, який досліджує історії невеликих міст та сіл Галичини - "Локальна історія". Матеріали свого часу зібрала та записала станична УПА Марія Туписяк із села Пасічна Надвірнянського району на Івано-Франківщині.

"Ці пісні потрапили до мене в дуже простий і банальний спосіб. Збираю старовинні вишиті сорочки. Один хлопець, який приніс мені таку сорочку, запропонував ще й зошит у нього купити. Старий, із повстанськими піснями написаними від руки. Купила у нього за 100 гривень. Якось так сталося, що навіть не встигла у хлопця контакти записати, тому не знаю історії звідки у нього ця збірка", - розповідає львівська колекціонерка Уляна Явна.

У старовинному зошиті трохи більше 50 пісень. Всі вони написані від руки хімічним олівцем.

"Це такий звичайний шкільний зошит. Від часу сторінки в ньому пожовтіли, і олівець трохи стерся. Цікавилась навіть серед знайомих, як можна відновити написане. Там багато пісень. Майже всі унікальні і досі мені не відомі. Лише одну пам'ятаю, бабця колись вчила "Ми гайдамаки". Сама не займаюся дослідженнями у цьому напрямку, тому зошит передала проекту "Локальна історія", - додає жінка.

Проект "Локальна історія" займається вивченням соціальної історії. Збирає речі, світлини, які виготовленні до 1960-х років. На прикладі окремого села чи містечка, звідки надходять ці артефакти, намагається дослідити життя і побут людей, зафіксувати структурні зміни у суспільстві та їхнє усвідомлення місцевими мешканцями.

"Віднайденний зошит з піснями, допоможе зберегти та врятувати від забуття пісенну традицію українських повстанців гуцульського села Пасічна", - каже дослідник Юрій Пуківський.

Зараз ви читаєте новину «У шкільному зошиті знайшлися 50 повстанських пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути