пʼятниця, 28 серпня 2015 16:30

Шведські археологи відкрили ціле кладовище кораблів

Шведські археологи відкрили ціле кладовище кораблів
Фото: Ariel Schalit

У центрі Стокгольма морські археологи справжнє корабельне "кладовище" - залишки 15 кораблів, що лежать на морському дні між островами Шепсхольмен і Кастельхольм.

"Ми знали про 7 суден і думали, що буде цікаво на них глянути. Але що в центрі Стокгольма виявиться так багато затонулих суден, ми навіть не припускали", - розповів  археолог Музею морської історії Йім Ханссон.

Як мінімум п'ять з виявлених каркасів належать великим військовим судам, які за розмірами подібні до знаменитого корабля "Васа", що знаходиться в однойменному музеї в Стокгольмі і є однією з головних його пам'яток.

Учені знали, що сім уже відомих суден були затоплені спеціально, щоб служити опорами моста, побудованого в 1642 році між двома островами. Кораблі добре збереглися і викликають великий інтерес вчених.

"Все збереглося чудово. Можна сказати, лежить, як на полиці", - захоплюється знахідками Йім Ханссон.

За словами археологів, поруч з корабельними останками знаходиться багато інших цікавих артефактів, таких, наприклад, як гарматні ядра і вироби з кераміки.

Учені розраховують, що їм вдасться визначити назви якщо не всіх, то хоча б частини знайдених суден. За їхнім припущенням, принаймні одне з них є данським.

"В архіві є відомості про данський військовий корабель під назвою" Гро ульв "(Сірий вовк), який був затоплений в цьому районі в 1670 році. Тому за наявності деякої хронології та удачі, ми, можливо, зможемо ідентифікувати деякі з кораблів ", - сподівається морської археолог.

Зараз ви читаєте новину «Шведські археологи відкрили ціле кладовище кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути