пʼятниця, 17 травня 2013 12:32

Стародавні люди не змогли б почути сучасну мову

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

Слухові кісточки, що складаються з молоточка, ковадла і стремечка, - найдрібніші кістки людського тіла. У момент народження вони вже повністю сформовані і не ростуть протягом життя. Це означає, що ця частина тіла перебуває під серйозним генетичним контролем і, відповідно, є справжнім скарбом для еволюційної біології.

Через дуже маленькі розміри ці кісточки майже не зберігаються і вкрай рідко потрапляють до рук антропологів. Під час недавніх розкопок у печерах Сварткранс і Стеркфонтейн у Південній Африці науковці виявили повний комплект слухових кісточок. Нічого подібного в історії антропології ще не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антропологи відтворили зовнішність святого, який жив під час арабського завоювання

Останки віком у два мільйони років належали двом давнім гомінідам - ??масивному парантропу (Paranthropus robustus) і африканському австралопітеку (Australopithecus africanus).

Дослідженням знахідки зайнялася міжнародна команда вчених на чолі з антропологом Рольфом Куамом (Rolf Quam) з Бінгемтонського університету. Також у вивченні останків брали участь фахівці з американських, іспанських та італійських інститутів.

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кістки сказали багато: антропологи дослідили меню давніх людей

На відміну від молоточка інші дві слухові кісточки - стремечко і ковадло - більше нагадують мавп'ячі, ніж людські. Таким чином, виходить дивна суміш людських і тварин кісток.

Вчені вважають, що така будова робила вухо австралопітека нечутливим до середніх частот, які використовують сучасні люди для розмови. "Антропологи дійшли спільного висновку: швидше за все, стародавні гомініди не використовували мову в якості способу комунікації", - укладе Куам.

Надалі він і його колеги планують застосувати комп'ютерну томографію для 3D-моделювання та більш докладного вивчення останків. До слова, раніше команда Куама вже використала таку технологію для дослідження останків неандертальця віком в півмільйона років, знайдених в горах Сьєрра-де-Атапуерка в північній Іспанії. Вчені сподіваються, що цей метод допоможе більше дізнатися про еволюцію людських предків.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні люди не змогли б почути сучасну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути