вівторок, 14 травня 2013 15:27

Як пережили страшний голод 1609-го американські поселенці?

Антропологи і криміналісти довели, що жителі форту Джеймстаун, першої постійної англійської колонії на території майбутніх США, вдавалися до канібалізму під час голоду 1609-1610 років. Про це розповів співробітник Смітсонівського музею природної історії Дуглас Оуслі (Douglas Owsley) на прес-конференції, зміст його доповіді можна прочитати на сайті музею.

Висновки вчених базуються на аналізі пошкоджень черепа і гомілкових кісток 14-річної дівчини. Останки були знайдені серед кісток коней, щурів та інших тварин у вигрібній ямі на території форту.

Череп дівчини, яку антропологи назвали Джейн, мав позначки, які на перший погляд можна було прийняти за пошкодження від лопат землекопів та будівельників. Однак аналіз кісток експертами-криміналістами однозначно показав, що виявлені позначки були отримані під час обробки трупа. Так, фахівці знайшли пошкодження скроневих кісток, що були отримані в ході відділення щік (така практика була поширена при обробці тварин) а також сліди ударів по кістках черепної коробки, нанесені з метою добування мозку.

За словами експертів, кучність ударів говорить про те, що вони були нанесені без ознак боротьби, тобто дівчина до моменту нанесення ударів була вже мертва. Крім того, удари по черепу фахівці називають незграбними, в той час як разділка ніг проводилася на професійному рівні за тією ж схемою, як працює м'ясник з тваринами.

Робота є першим експертним свідченням існування канібалізму в колонії Джеймстаун. У той же час історичні документи, що свідчать про цю практику, відомі дуже давно. Згідно з цими документами, колоністам довелося вдатися до канібалізму після того, як восени-взимку 1609 кораблі з провізією не змогли дістатися до форту через ураган. Одночасно з цим індіанці племені Поухатан обложили форт, відрізавши англійців від усіх джерел їжі. З 300 колоністів голодну зиму пережили лише 60 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Як пережили страшний голод 1609-го американські поселенці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути