понеділок, 08 липня 2013 10:53

Стародавні єгиптяни носили на ногах мідні перстені

Автор: Фото: livescience.com
 

Археологи виявили в Єгипті два 3,3-тисячолітніх скелети з перснем з мідного сплаву на пальці ноги. За словами дослідників, це незвичайна знахідка, раніше поховань з такими перснями на території Єгипту не знаходили, повідомляє Live Science.

Персні, ймовірно, носили ще за життя. Не виключено, що вони використовувалися не в якості прикраси, а як певний магічний предмет, здатний вилікувати від хвороби. Непрямим доказом цього можна вважати тріщину на правій нозі в одного з чоловіків. Саме на цій нозі він носив перстень. Тріщина завдавала йому болю під час ходьби. Можливо, чоловік вірив, що перстень має полегшити його страждання. Цікаво, що на нозі другої людини жодних пошкоджень виявлено не було.

Обидва скелети було знайдено на території стародавнього кладовища на південь від міста Ахетатон, нині Амарна. Поселення було побудоване фараоном Ехнатоном, який, як вважається, міг бути батьком знаменитого Тутанхамона.

Автор: Фото: livescience.com
 

Раніше перснів з мідного сплаву, які носять на пальці ноги, археологи на території Єгипту не знаходили. До теперішнього часу науковцям відоме один перстень, знайдений на пальці мумії Hornedjitef, жерця з Карнака, який жив більше 2,2 тис. років тому. Проте він було виготовлений з золота.

Тіла обох померлих були обгорнуті в тканину і покладені на матрац з рослин. У давнину обидва поховання були розграбовані розкрадачами гробниць.

Зараз ви читаєте новину «Стародавні єгиптяни носили на ногах мідні перстені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути