четвер, 23 травня 2013 18:53

"США заговорили про "холодну війну" як тільки домовились про мир із Німеччиною"

"США заговорили про "холодну війну" як тільки домовились про мир із Німеччиною"
Фото: totallyhistory.com

Про справжні причини виникнення "Холодної війни" й стримуючі фактори розповів для Gazeta.ua львівський історик Андрій Козицький.

"У нас прийнято вважати, що "Холодна війна" розпочалась 5 березня 1946 року, коли Черчіль прочитав перед студентами в американському містечку Фултон публічну лекцію, - сказав історик. - На цій лекції був присутній тодішній президент США Гаррі Трумен, у зв'язку із чим лекція мала офіційний присмак. У цій лекції прозвучали слова про "Залізну занавісу", яка опустилася від Балтики до Адріатики. Про те, що східний блок починає діяти у тому напрямку, який викликає велику турботу. Саме ця спектакулярна лекція вважається початком "Холодної війни".

Та справжні причини її початку криються у телеграмі Джорджа Кеннона своєму керівництву у Вашингтон.

"Лишень фахівці з історії дипломатії знають про подію, яка трапилась на півтора тижні раніше — 22 лютого 1946 року американський посол у Москві Джордж Кеннон написав велику телеграму до свого керівництва, Державного департаменту США, - зауважив Козицький. - Ця телеграма ще називається "довгою телеграмою". Вона містить рівно 8 тисяч слів. Згодом ідеї цієї телеграми, з дозволу керівництва, Кеннон виклав у статті, котру опублікував у авторитетному міжнародному виданні у липні 1947 року, щоправда під псевдонімом Містер Ікс".

Стаття Кеннона мала назву -"Причини російської поведінки".

"У тексті Кеннон відстоював позиції, що росіяни, себто більшовики, ніколи не зможуть стати на ті ж демократичні позиції, що їх сповідують американці, - пояснив історик. - Він стверджував, що Радянський Союз у наступні роки прикладатиме максимум зусиль для поширення своєї ідеології, захоплюватиме країну за країною й це є велика цивілізаційна небезпека. Кеннон посилався на те, що більшовики використовують стару схему 18 століття, що полягає у поширенні російської сфери впливу на сусідні країни, й не можуть зупинитись".

Також Кеннон згадував про відоме визначення німецького поета Ґьоте, який сказав: "Росіяни постійно вчились у Європи, але до кінця вони не відбули курс навчання. Вони учні, що втекли посередині заняття, але вважають себе рівними вчителям".

"Відповідно це викликає велику небезпеку, бо не засвоївши багатьох демократичних ідеалів, свобод та ідеалів Росія намагалась будувати свій альтернативний варіант світу, - пояснив Козицький. - І те, що Росія буде таке чинити було відомо для багатьох ще до лекції, яка розпочала "Холодну війну".

Сполучені штати Америки та Британію утримувало від конфлікту з Союзом радянських соціалістичних республік питання про укладання мирних угод із переможеною Німеччиною та її союзниками. Формування цих угод тривало протягом тривалого часу.

"В цій ситуації будь-який тверезий дипломат розумів, що, якщо пересваритись одразу після завершення війни, то з цього можуть скористатись Німці, Японці й решта їх союзників. І лишень, коли довгі паризькі переговори, вийшли на фінішну пряму заговорили про "Холодну війну", - зазначив історик.

Зараз ви читаєте новину «"США заговорили про "холодну війну" як тільки домовились про мир із Німеччиною" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути