середа, 22 травня 2013 12:34

"У радянську армію галичан мобілізували, а в повстанську йшли добровільно"

Автор: Фото: world-history.ucu.edu.ua
  Вадим Задунайський - доктор історичних наук, професор кафедри історії України Донецького національного університету. Член Донецького відділення НТШ
Вадим Задунайський - доктор історичних наук, професор кафедри історії України Донецького національного університету. Член Донецького відділення НТШ

Сталін почав Другу світову війну спільником Гітлера. Однак, подвигу простих солдатів це не зменшує. Їх холоднокровно використали тодішні політики. А сьогоднішні спекулюють на темі Перемоги, використовуючи нащадків тих героїв.

На болючу тему "Великої Перемоги" розмовляємо з Вадимом Задунайським - 45-річним доктором історичних наук, професором, чиї лекції слухають студенти як у Донецьку, так і у Львові.

Відповідальність за загибель мільйонів людей в цій війні лежить на Сталіні та Гітлері рівною мірою?

- Серед істориків молодого покоління домінує саме така точка зору: в розв'язуванні Другої світової сталінський та гітлерівський режими винні порівну. Дві тоталітарні системи змагалися за домінування в Європі та світі. Німеччина, здійснивши провокацію, вторглася у Польщу, за подібним сценарієм діяв і СРСР стосовно Фінляндії. Розподіл Польщі під Третім рейхом та під СРСР підтверджує тотожність цих режимів.

Радянський союз почав цю війну у вересні 1939 року з нападу на Польщу, і завершив розгромом Японії, яка капітулювала у вересні 1945 року. Тому я віддаю перевагу терміну Друга світова, а термін "Велика Вітчизняна" вважаю політично вмотивованим. Але при цьому не нав'язую студентам чи опонентам своїх думок.

"Оригіналів секретних протоколів до пакту Молотова-Ріббентропа ніхто не бачив, а копії - невідомого походження" - так говорять сучасні сталіністи. Чи існують однозначні історичні докази військових злочинів СРСР на початку 2 світової війни?

- Автентичність таємних угод не так важлива порівняно з аналізом історичних подій, які послідували за пактом Молотова-Ріббентропа. Радянський Союз ударив з тилу Речі Посполитої, змусив Польщу битися на два фронти. Як військовий історик, я працював у польських архівах. Наказ маршала РП, який він віддав після удару зі Сходу, я бачив в оригіналі. Він заявив про недоцільність оборони саме після удару Червоної Армії. Після нападу Німеччини поляки свою бойову структуру, штаби, державні тилові структури і матеріально-технічні ресурси - перенесли в район Львова, Тернополя. А коли потрапили під удар Червоної армії, стало зрозуміло, що Військо Польське приречене.

1 вересня на Польщу напала Німеччина, 17-го - Радянський союз. 16 днів вони боролися, сподіваючись на допомогу французів і англійців, котрі, оголосивши війну Німеччині, діяли занадто повільно. З боку СРСР тут був вдалий політичний маневр, за допомогою якого Сталін обіграв Німеччину. Усі основні учасники військового конфлікту вже оголосили війну Гітлеру, коли під шумок свою агресію вчинив Радянський Союз. А оголошувати війну ще і СРСР, коли немає сил впоратися навіть з Німеччиною - це вже занадто.

Тому воювали з Гітлером і увесь негатив був акцентований на Гітлерівській Німеччині. Не дивлячись на те, що по суті між агресією ІІІ Рейху і агресією СРСР в той момент не було різниці. Частина населених пунктів, захоплених німцями восени 1939 року, були передані ними Радянському Союзу. Був спільний парад у Білостоку - показовий парад союзників, що перемогли та поділили Польщу. Саме ці факти, а не протоколи, є доказ реальної співпраці.

Чим є 9 травня для Західної України?

- Західні українці вважали, що звільняються від польської окупації, коли в 1939 році до них уперше прийшли радянські війська. У перші місяці приходу Червоної Армії радянських солдатів зустрічали хлібом-сіллю. Проте отримали репресії, колективізацію, депортацію сотень тисяч українців. Це стало холодним душем. Упродовж 1939-го опору радянській владі не було. Тільки представники радикальної ОУН відразу покинули Україну, але їх було декілька тисяч, а велика частина суспільства сподівалася на краще. 2-річний досвід змінив доброзичливе ставлення народу на протилежне. Після звільнення від німецької окупації, почав насаджуватися радянський порядок. Тому в 1944 р. почався протирадянський Рух Опору - озброєне партизансько-підпільне протистояння УПА і ОУН. Тому й не сприймається в сучасній Західній Україні Свято Перемоги в пострадянському стилі.

Чи можно помирити українців, чиї предки воювали по різні сторони?

- Протистояння намагаються розігрувати маргінальні групи - як на Заході, так і на Сході країни. Майже щомісяця відвідую Львів, часто Київ та Дніпропетровськ, і не бачу кого з ким мирити. Тому що немає ворожості.

Багато західних українців було мобілізовано в Червону армію - воювали і гинули у складі радянської армії, дійшли до Берліна. Але симпатії більшості західних українців пов'язані з УПА, оскільки УПА виникла на грунті протистояння з силами, що обстоювали ідею відновлення Польщі у довоєнних кордонах, далі - з гітлерівським окупаційним режимом (тут не слід плутати УПА з Дивізією "СС-Галичина", котра воювала неа стороні ІІІ Рейху), а після відновлення радянської влади на західноукраїнських землях - й проти неї. Для більшої частини галичан і волинян УПА була визвольною. У радянську армію їх мобілізували, а в повстанську вони йшли добровільно.

Непорозуміння виникає з тими, хто брав участь в знищенні повстанського підпілля. А до тих, хто боровся на фронтах проти гітлеризму на Західній Україні, ніхто вороже не ставиться. До бійців НКВС, до міліції, до МДБ, які у кінці 40-х - на початку 50-х знищували повстанців - природно, "особливе" відношення.

Чому тема "Великої Перемоги" стає з кожним роком все більшим подразником?

- В силу соціально-економічного положення, яке ускладнюється, легше мобілізувати електорат через звичні соціально-політичні гасла. Ми це бачимо як з боку влади, так і з боку опозиції. Працюють готові стереотипи масової свідомості - пострадянського взірця в одних регіонах і протирадянські – в інших.

Найпослідовнішіми адептами травневих святкувань є комуністи, котрі тут "піаряться" успішніше ніж під час відзначень річниці "Жовтневої революції". Святкування перемоги у важкій і трагічній війні проти антилюдського гітлерівського режиму виглядає більш цивілізованим й таким, що позитивно сприймається значною частиною населення України.

Окремо впливає й тиск сучасної Росії, котра намагається поєднати дореволюційні й радянські цінності, з метою ще більшого домінування на пострадянському просторі. Українській владі простіше використовувати результати пострадянських стереотипів та сучасної російської пропаганди, аніж працювати над створенням нових пріоритетів історичної свідомості.

Як знайти компроміс?

-Спокійно ставитись до уподобань як прихильників святкування, так і прихильників скорботи. Ми маємо розуміти й поважати реалії сприйняття трагічних сторінок минулого нашої країни заради її майбутнього.

Більшість демократичних європейських країн відсвяткувала перемогу над ІІІ Рейхом в 1945 році. Натомість у подальші часи ця подія перестала мати ознаки гучного святкування.

Щодо СРСР, то тут спочатку мали місце подібні підходи, посвяткували й почали відбудову мирного життя звичними тоталітарними методами. Але в 60-х комуністичний режим вирішив відновити святкування, додавши їм гучності й яскравості.

Можливо, в наш час слід відійти від гучних святкувань, натомість по-людськи ставитись до ветеранів та дітей війни весь час, а не лише напередодні 9 травня.

Мій дід загинув 21 лютого 1945 року, звільняючи Познань. І для мене особисто 9 травня - день шанування усіх, хто пройшов війну, не звірствуючи над мирним населенням. На мій погляд, усі, хто боровся з гітлерівською окупаційною системою (це стосується не лише бійців Червоної армії, але й багатьох інших військових та партизансько-підпільних утворень) заслуговують шани і поваги.

Зараз ви читаєте новину «"У радянську армію галичан мобілізували, а в повстанську йшли добровільно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

219

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути