середа, 30 травня 2012 12:07

Перший комп'ютер Apple-1 піде з молотка

Перший персональний комп'ютер Apple-1 буде виставлений на червневі торги аукціонного дому Sotheby's в ціновому діапазоні 120-180 тисяч доларів.

Винахід, в якому при наборі текстів використовувалася клавіатура, було зареєстровано в 1976 році Стівом Джобсом і Стівом Возняком, засновниками компанії Apple. Воно стало предтечею комп'ютерної ери.

Комп'ютер був продемонстрований в тому ж 1976 році на спеціальній презентації в Пало-Алто, але був відкинутий абсолютно всіма експертами, за винятком Пола Террелла.

Террелл володів роздрібною мережею Byte Shop, для якої і замовив перші 50 комп'ютерів Apple-1 за ціною 500 доларів за кожен. На створення комп'ютерів у Джобса і Возняка пішло 30 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стів Джобс заробив $200 тисяч, коли його бізнес був іще в гаражі

У продажу персональні комп'ютери з'явилися за містичної ціною 666 доларів 66 центів, й ці п'ять шісток обернулися удачею для стартапа в Кремнієвій долині.

На відміну від інших аматорських комп'ютерів свого часу, які продавалися у вигляді набору для збирання, Apple-I був повністю зібраний на платі, яка містить близько 30 мікросхем, за що і вважається багатьма першим повноцінним ПК.

Тим не менш, для отримання робочого комп'ютера, користувачі повинні були додати до нього корпус, джерело живлення, клавіатуру й монітор. Додаткова плата, яка забезпечує зв'язок з касетним магнітофоном для зберігання даних, була випущена пізніше за ціною 75 доларів.

Стів Джобс презентує перший комп'ютер Macintosh. 1984

Apple-I багато хто вважає першим персональним комп'ютером, продаваним в повністю зібраному вигляді. Вартість цього раритету, виставленого на аукціон у Великобританії 2010 року, склала 133 тисячі 250 фунтів стерлінгів.

Sotheby's стверджує, що з першої партії раритетних комп'ютерів Apple-1 в робочому стані вціліло лише кілька примірників, один з яких і буде запропонований колекціонерам 14 червня на торгах в Нью-Йорку.

Зараз ви читаєте новину «Перший комп'ютер Apple-1 піде з молотка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути