вівторок, 20 грудня 2011 20:45

"До України в світі ставляться як до Мозамбіку" — видавець книги про Стіва Джобса

Цього тижня в книгарнях країни з'явилося українське видання біографічного бестселера Волтера Айзексона „Стів Джобс". Книгу про покійного засновника компанії Apple в Україні представило місцеве видавництво "Брайт Стар Паблішинг".

„Коли добивався прав на видання цієї книги відчув, що ставлення до України в світі десь таке як до Мозамбіку. Текст два тижні пересилали. Жах. Та я за два тижні пів книги б переклав. Запропонували зробити інтерв'ю з Айзексоном – ми відправили питання, а вони: "Вибачте, він сильно зайнятий". Як ви так ставитеся до нас, питаю їх? Ми ж не Гондурас чи Ліхтенштейн – нас 46 мільйонів", — розповів Gazeta.ua директор видавництва 35-річний Дмитро Кириченко.

Українське видання біографії здійснили за 42 дні. Над перекладом працювало четверо перекладачів з Тернопільської області.

„В звичайному темпі над такою книгою працюють п'ять місяців. Це для нас своєрідний рекорд. З кращою командою перекладачів я ще не працював", — зауважив Кириченко.

Один з перекладачів 32-річний Любомир Крупницький зазначив, що в майбутньому працювати на таких умовах він би не погодився. Адже над складним текстом з великою кількістю фразеологізмів, специфічних американських жартів, а також технічних термінів, доводилося працювати по 16 годин на добу.

„Доки не взявся за цю роботу, мав далеке поняття що таке віджит, гаджет, інтерфейс. Надіюся що читачі розуміють їх значення, тому що в українській мові не найшов слів, щоб їх замінити", — відзначив перекладач.

Під час перекладу з книги зник абзац, де Стів Джобс пояснює значення слогану компанії Apple - „Думай інакше".

„Граматично правильно англійською було б сказати „Think differently", але Джобс наполягав на варіанті "Think different" - нібито це легше сприймається. Передавати українською деталі цього пояснення не було змісту, бо йдеться про особливості мови – і так би нічого не було зрозуміло", — заявив Крупницький.

Українську версію біографічної книги про Стіва Джобса можна купити в книгарнях за 150 гривень. Це біографічний збірник, що складається з інтерв'ю самого Джобса, його друзів, знайомих та ворогів. Автор книги – відомий в Америці журналіст та добрий знайомий покійного Джобса — Волтер Айзексон.

Зараз ви читаєте новину «"До України в світі ставляться як до Мозамбіку" — видавець книги про Стіва Джобса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі