четвер, 17 жовтня 2013 18:38

Перші бази даних робили на глиняних кулях

Автор: Фото: pravda.ru
 

За допомогою новітніх технологій науковці можуть розшифрувати код, який використовувався для ведення торговельних записів приблизно за 200 років до винаходу писемності, повідомляє LiveScience.

Комп'ютерний томограф та 3D-моделювання дозволило дослідникам заглянути всередину 20 з гаком кульок, виявлених у Чога-Міш на заході Ірану в кінці 1960-х років. Можливо, ці артефакти є першою в світі системою зберігання даних, яка виникла ще в дописемну епоху.

Кульки з глини були створені близько п'яти з половиною тисячі років тому, коли в Межиріччі з'явилися перші міста. У всьому світі непошкоджених кульок з глини, частина з яких розміром в м'яч для гольфу, інші - з бейсбольний м'яч, налічується приблизно 150 штук. Вони являють собою запечатані контейнери (мабуть з цієї причини археологи називають їх "конвертами"), на які нанесені різні геометричні фігури.

Протягом десятиліть вчені-сходознавці вважали, що ці глиняні кульки використовувалися для запису господарських угод. Такого висновку дослідники дійшли, вивчивши глиняну кульку, знайдений в стародавньому місті Нузі у північній Месопотамії, через 3300 років після її виготовлення. У ній виявилося 49 камінців і клинописний текст, що представляв собою договір з пастухом, на якого покладався обов'язок піклуватися про стадо з 49 овець і кіз.

Але процедура запису досі залишалася невідомою.

На глиняних кульках з Межиріччя виявлено 14 видів найрізноманітніших символів: сфери, піраміди, призми і конуси. На думку професора Крістофера Вудса з Чикаго, їхня форма була пов'язана не зі словами, а з вимірювальною системою і використовувалися для підрахунку конкретних товарів. так, символ у формі яйця міг означати якесь певне число, скажімо "десять".

На "екваторі" всіх кульок знаходяться печатки, а ось на "полюсах" вони зустрічаються лише зрідка. "Екваторіальні" печатки, як правило, унікальні й містять більш складні елементи з імовірно міфологічними мотивами. Зокрема, на глиняній кульці з паризького Лувру зображено боротьбу людських фігур зі зміями. "Полярні" печатки, навпаки, дублюються і являють собою прості геометричні мотиви.

Професор Вудс висловив припущення, що печатки по центру кульки позначають покупця або того, кому товар призначений, а "полярні" - продавця, дистриб'ютора або третіх осіб, що брали участь в операції чи виступали в ролі свідків. Імовірно, такі глиняні кульки ліпили після завершення угоди, щоб продавець міг вести облік витраченого товару.

Зараз ви читаєте новину «Перші бази даних робили на глиняних кулях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути