понеділок, 01 вересня 2014 09:16

Німеччина напала на Польщу під приводом утисків німців 75 років тому

75 років тому цього дня почалась Друга світова війна.

Автор: forum.violity.com
 

1 вересня 1939 року о 4-45 ранку близько півтора мільйона німецьких солдат увійшло на територію Польщі по всій довжині майже 3000-кілометрового кордону. Одночасно німецька авіація почала бомбардування польських аеродромів, а військові кораблі і підводні човни атакували польські морські бази в Балтійському морі. Нацистський лідер Адольф Гітлер назвав цю операцію оборонною, але Велика Британія і Франція втрутились в конфлікт і 3 вересня оголосили Німеччині війну. Це стало початком Другої світової війни.

Для нейтралізації можливого втручання СРСР, 23 серпня 1939 року Німеччина підписала з ним Пакт про ненапад і секретний протокол по переділу польської території. Наступ на Польщу повинен був початись 26 серпня, але був відкладений після того, як Гітлер довідався про підписання військового договору між Британією і Польщею.

Для імітації польської агресивності щодо Німеччини, нацистська пропаганда використала проблему німецькомовного населення, котре ніби-то зазнає утисків у Польщі, та інсценований есесівцями, переодягнутими в польську уніформу, напад на німецьке прикордонне містечко.

Вранці 1 вересня почалась окупація Польщі. 2 вересня Британія та Франція, під загрозою оголошення війни, поставили вимогу Німеччині до 3 вересня вивести свої війська з польської території.

3 вересня об 11-15 ранку, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму, прем'єр-міністр Великобританії Невіл Чемберлен по національному радіо оголосив, що Британія вступає у війну з Німеччиною. Її підтримали Австралія, Нова Зеландія та Індія. О 15-00 війну Німеччині оголосила й Франція. 

22 червня 1941 року Гітлер, всупереч Пакту про ненапад, атакував СРСР і окупував всю територію Польщі. Вона була звільнена лише в 1945 році силами Радянської армії, на штиках котрої в країні був встановлений комуністичний режим.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина напала на Польщу під приводом утисків німців 75 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути