пʼятниця, 15 серпня 2014 17:20

Найстаріша кондитерська фабрика Києва тричі змінювала назву
5

Фото: Катерина Гончарова

Кондитерська фабрика Карла Маркса — одне з найстаріших підприємств Києва. Це зараз вона зветься "Рошен", але мало хто знає, що з самого початку фабрика носила назву купця Валентина Єфимова. Відкрили підприємство орієнтовно у 1886 році. В той час купець вирішив започаткувати бізнес із виготовлення і продажу солодощів. Стояла фабрика там, де є й зараз - на Деміївці. На той час це був хутір, який у 1875 році нараховував 24 двори. Спершу виробництвом займалися в невеликому й тісному приміщенні, та й майстрів було небагато. Об'єм виробництва сягав близько 200 тонн на рік. Попит на кондитерські вироби зростав, і фабрика стала розвиватися.

"У 1897 році Єфимов заснував акціонерне товариство, спільно з партнерами сформував солідний капітал. На отримані гроші будували нові приміщення і купували обладнання. Коли справи у фірми пішли не дуже добре, у фабрики з'являлося нове керівництво. Приїздили експерти з Європи, але назву фабрики лишили ту саму. Їх солодощі поступово ставали популярними не тільки в Києві, а і в довколишніх населених пунктах", - розповідає науковий співробітник "Музею однієї вулиці" Анатолій Кияшко.

Про фабрику писали: "Здесь можно видеть весь процесс изготовления шоколада, начиная с очистки зерен какао и к плиткам тончайшего сорта". В той період солодощі фабрики Валентина Єфимова широко рекламували. Назву підприємства писали на обгортках, плакатах, коробках сірників. Час від часу клієнтів заохочували "бонусами". В коробках з-під цукерок діти могли знайти листівки з нотами відомих на той час пісень, тексти українських народних казок.

В радянські часи підприємство націоналізували, а 1923 року дали йому назву на честь Карла Маркса. Після Другої світової війни фабрика зазнала великих втрат, але з настанням миру її інтенсивно відновлювали. Навколо фабрики почав розповсюджуватись солодкий запах шоколаду, що стало однією з відмінних рис району. Втім, цей приємний аромат відчувається зараз ще інтенсивніше. Ну а сучасну назву "Рошен" фабриці дали у 1996 році.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріша кондитерська фабрика Києва тричі змінювала назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути