пʼятниця, 15 серпня 2014 11:50

Листівки, як виглядав Київ 100 років тому
10

Фото: Катерина Гончарова

В кінці XIX і на початку XX сторіччя в Києві почали активно продавати сувенірні листівки. Багато з них зараз зберігають в "Музеї однієї вулиці", що на Андріївському узвозі. Науковий співробітник музею Анатолій Кияшко, демонструючи деякі експонати, розповідає про походження таких сувенірів.

"Перші видові листівки з фото або ж з малюнками Києва з'явилися у 1895 році. З того часу їх друкували все більше, бо попит на них зростав. Листівки з краєвидами Києва надсилали друзям і рідним, привозили з собою з подорожі. Для таких людей листівки мали особливу цінність — їх берегли в шухлядах або ставили на найбільш помітне місце у кімнатах. Бо подорожували в ті часи не так часто, як зараз", - пояснює Анатолій Кияшко.

Друкували на листівках в першу чергу історичні місця: центральні вулиці, монастирі, собори. Також - мальовничі краєвиди Києва: пагорби Подолу і Дніпра. Іноді на них можна було побачити фото вокзалу, політехнічного інституту. Загалом з 1895 по 1918 рік видали близько 5 тисяч сюжетів з київськими мотивами, не враховуючи копій і змонтованих фрагментів. Іноді бувало так: аби не повторювати один і той самий сюжет, художники домальовували або стирали з зображення пішоходів, на Дніпрі домальовували кораблі, а в парках і алеях — більше дерев.

Історикам відомо близько ста видавництв, які в той час друкували "київські" листівки. Найбільше прославився фотограф-видавець Дмитро Марков. Він мав власне фотоательє, яка знаходилося за адресою Хрещатик, 41. Фотограф також розробив власну підбірку зображень "Типы и виды Украины".

За словами Анатолія Кияшко, в Києві виготовляли також сувенірний посуд. Особливим попитом користувалися чайнички, чашки і блюдця. На них зображували здебільшого Києво-печерську Лавру. Подивитися цю святиню з'їжджалися не лише з довколишніх міст, а й з Москви та інших великих міст. Дещо рідше можна було зустріти сувенірні коробки з-під сірників, попільничок та інших предметів. На низ поміщали здебільшого рекламу кондитерських фабрик та великих підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Листівки, як виглядав Київ 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути