вівторок, 09 липня 2013 18:41

Малюнок хною захищав наречену від вроків
5

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Спочатку було заведено передавати інформацію в орнаментах - у вишивках, в кераміці, у візерунках. Тому все було прикрашене - рушники, покривала, футляри, верхній одяг, розповіла художниця Зера Аблязізова з Криму. На фестивалі "Країна мрій" 6 липня вона провела майстер-клас з розпису хною.

"Існує така традиція як ніч хни. Перед заміжжям влаштовувався дівич-вечір. Варили хну, дівчатам фарбували волосся, ноги і руки. Для чого це робилося? Люди спочатку боялися злих духів, а хні приписували захисну властивість, її вважали сильним оберегом. Я думаю, що навіть на чисто фізичному рівні це можна відчути - кровообіг поліпшується. Дівчата на ніч нареченій в долоньки затискали кашку теплої хни, перебинтовували тканиною. І вона всю ніч спала так. На ранок руки омивали, а долоньки і кінчики пальців залишалися яскраво забарвленими. І коли вона на весіллі танцювала, ці яскраві плями захищали її від вроків. Потім відбулася модернізація - не естетично ходити з червоними долоньками. З арабських країн прийшло прикрашати руки малюнками хною", - розповіла художниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чем выше горы, тем короче платья"

У візерунку можна було прочитати з якого регіону жінка родом, чи заміжня, скільки в неї дітей.

"Яскравими елементами є рослинні візерунки, - зазначила Зера Аблязізова. - Популярний - бадема або турецький огірок - витягнута крапелька, а також троянди. Розквітла троянда - це жінка, а гвоздика - зріла жінка. У деяких країнах гвоздика просто вважається символом мудрості . Важливими в орнаменті є дрібні деталі - берекет. Це може бути гілочка, а біля неї багато крапочок, квіточок і листочків. Властивим елементом для дівчини є греда - вигиниста лінія, як половинка вісімки".

Прямі лінії і гострі кути - це символ чоловіка, він цілеспрямований. Вигинисті лінія - це жінка, лояльна і гнучка. Наприклад, кипарис, символ чоловіка, зазвичай заповнювався прямими лініями.

За словами художниці, навіть характер може помінятися, якщо довго малювати одноманітні візерунки. Він може стати жорсткішим від малювання чоловічих орнаментів і навпаки м'якшим, якщо створювати плавні лінії.

Зараз ви читаєте новину «Малюнок хною захищав наречену від вроків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути