субота, 29 жовтня 2011 13:17

Як готуються до весілля кримськотатарські дівчата

На фестивалі-екскурсії "Східні ворота: АртПоле - Крим", який відбувся у Бахчисараї, розказали, як кримськотатарські дівчата готуються до весілля.

"Кримські татари малюнками із хни прикрашають молоду перед весіллям. Ця традиція називається "ніч хни". Тоді в молодої збираються подруги. Дівчата розважаються під музику, розписують собі долоні й стопи. Нареченій на долоні обов'язково малюють сонце із крапками навколо. Вони символізують багатство, процвітання й розмноження. Також зображують дерево життя. В його основі – трикутник, який вважають оберегом. Обмальовують його квітами, які означають дітей. Троянда – це жіночий символ, а тюльпан – чоловічий. Колись лаку для нігтів не було, тому пальці занурювали до першої фаланги в хну. Це теж вважали оберегом. Через депортацію кримські татари цю традицію втратили, але зараз відроджують. Раніше використовували тільки руду хну. Сучасні весільні сукні білі, тому з'явилася мода малювати білою хною. Красиво поєднується із коштовним камінням", - розповіла 22-річна Еміне Плігос.

Найпопулярнішим музикантом на кримськотатарському весіллі є сімферопольський діджей Бебек.

"Недавно випадково потрапила на бахчисарайську дискотеку. Здивувало, що і там молодь замовляє хайтарму (народний татарський танець - ред.). Найпопулярніший у клубах – сімферопольський діджей Бебек. Він обробляє народні кримськотатарські мелодії для клубного формату. На весіллях під них танцюють навіть діти. До свят батьки обов'язково готують їм традиційні костюми. Сукні спереду розшивають золотими нитками. Колись вони містили майже третину справжнього золота. Кожен орнамент щось означає".

"По вишитій виноградній лозі можна було визначити, скільки дітей у родині. Візерунком бадем, що повторює форму мигдалю, оздоблювали вбрання дівчат на виданні. У танці чоловіку не дозволено тримати дівчину за талію чи руку. Можна торкатися партнерки тільки поглядом. Долоню дівчини в нас вважали найсокровеннішою частиною тіла. За неї брати заборонено. Запрошували до танцю кивком або жестом. Якщо дівчина погоджувалася, значить, готова вийти за цього чоловіка заміж", – зазначила художній керівник танцювального колективу "Ільхам" Аліє Меметова.

 

Прочитати детальніше про традиції кримськотатарського весілля та як правильно варити традиційну каву можна у журналі "Країна" № 41 (94) за 28 жовтня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як готуються до весілля кримськотатарські дівчата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути