вівторок, 20 вересня 2016 10:41

Майже 500 років тому відбулася перша навколосвітня подорож

Першу навколосвітню подорож здійснив португальський мореплавець Фернан Магеллан (1480-1521). Основна причина подорожі – пошук прянощів.

20 вересня 1519 року п'ять невеликих кораблів з екіпажем 319 чоловік відпливли з Іспанії та вирушили до берегів Південної Америки. Атлантичний океан вдалося перетнути за два місяці. Далі розпочалися пошуки проходу в сусідній океан, які тривали майже цілий рік. 21 жовтня 1520-го мандрівники знайшли вузьку протоку. Протягом місяця через Магелланову протоку переплило три кораблі, на яких лишилося 265 людей.

Автор: yachtrus.com
 

У кінці листопада 1520-го мандрівники вийшли у невідомий європейцям океан - Тихий. Незважаючи на ясну погоду, плавання було вкрай важким. Майже чотири місяці тривав шлях у 17 тис. км. Люди голодували, харчуючись кришками сухарів, тирсою, корабельними пацюками. Багато померло.

У березні 1521 року експедиція зі 140 чоловік дісталася до Філіппінських островів. Там команда знайшла воду і їжу. Магеллан почав активно навертати туземців до християнства та примушував покоритися іспанському королю. В одній із сутичок з місцевими жителями Магеллан та 24 його супутники загинули.

Автор: yachtrus.com
 

Після смерті Магеллана керування експедицією взяв на себе Хуан Елькано. Йому вдалося довести два судна до заповітних Островів прянощів, завантажити трюми гвоздикою та мускатним горіхом. Один корабель з його екіпажем залишився на ремонт. І лише другий – "Вікторія" з 18 людьми на борту повернувся на батьківщину, здійснивши першу в історії людства навколосвітню подорож. Вона тривала 1081 добу - майже 3 роки.

Автор: uk.wikipedia.org
 

Перші навколосвітні подорожі остаточно переконали людство в тому, що форма Землі – куля. Якщо з одного океану можна потрапити в іншій, то всі вони пов'язані між собою. Існує єдиний Світовий океан. На нашій планеті більшу частину поверхні займає океан, а не суходіл, як вважали в давні часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google нагадав про 107 річницю з дня народження Джин Баттен

Зараз ви читаєте новину «Майже 500 років тому відбулася перша навколосвітня подорож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути