понеділок, 26 вересня 2016 23:08

Кубанські козаки воювали на боці Червоної армії та Вермахту
36

Фото: Олександр Гандзій

Реконструкцію бою між Червоною армією та Вермахтом показали на території колишньої ставки Гітлера "Вервольф" біля Вінниці 25 вересня. Серед військових з обох боків були представники кубанських козацьких формувань.

"Це достовірний факт, що кубанці були у складі обох ворогуючих сторін. Я у формі 5-го кубанського козацького полку. Його організували німці у 1942 році у Шепетівці на Хмельниччині. Набирали добровольців із місцевих. Багато було саме кубанських козаків та емігрантів білогвардійців з Сербії. Воювали на Брянщині, півдні Білорусії та Україні. Придушували повстання у варшавському гетто. Завершили війну у французькому полоні", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Володимир Шевченко зі Львова.

Кубанці в складі Червної армії формували кавалерійські частини.

"У 1942 році було оголошено набір добровольців у радянську армію. Ці частини були на забезпеченні колгоспів. Найбільше таких було організовано на Кубані. От я зображаю такого козака-добровольця, який пішов служити в кавалерію. Про це свідчить моя шапка і шашка рядова зразка 1881 року. Кавалерійські частини тримали у радянській армії до 1948 року. Піхотинцю було дуже важко налаштуватися на бій із кінними вершниками - це була психічна атака. Коли йшла лава, то видавалося, що коней набагато більше ніж було насправді. Вони хвилеподібно висувалися в перед частинами. Шашкові удари дуже страшні – запросто зносили голови. Щоб їх відбивати треба було одягати штики і вміти ними користуватися", - розповідає Олексій Єрмак із Одеси.

Відтворені реконструкторами події відбувалися у німецькому тилу на Поділлі в 1943 році. Крім німецьких і радянських військ в постановці задіяні вояки УПА та мирні жителі. Люди хочуть пройти через блокпост німців, але їх не пропускають. В той час до військових надійшло повідомлення про радянську диверсійну групу. Есесівці викликають підмогу і проводять огляд місцевих мешканців, які підійшли до блокпосту. В той момент на них нападає загін бійців УПА-Південь. Їм вдається розбити німців і забрати зброю. Слідом за повстанцями, на розбитий блокпост приходять червоноармійці. Вони готуються до бою з німецькими військами. У важкому протистоянні гинуть майже всі його учасники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники знайшли бідон з архівними документами підпілля

"Я представляю Військо польське, підрозділ "Костюшко". Він воював на боці Червоної армії. Брав участь у боях на Поділлі. Сформований у 1943 році наказом Головнокомандувача. До цього війська набирали поляків із концтаборів. Воля нехай і небезпечна – краще за неволю. Тому до формування записалося до 100 тис. осіб. Потім із бійців цієї армії формували урядові установи соціалістичної Польщі. Головний убір – традиційна чотирикутна рогатівка. На ній довоєнна емблемою польського війська – орел. Його наносили ще білою фарбою на магазини-"млинці" до автомата Дігтярьова та каски", - розповів Олексій Паламаренко з Києва.

Учасники реконструцкції найчастіше обирають війська для відтворення, що повязані їхніми предками. Багато досліджують і відтворюють образи кількох ворогуючих сторін і періодів.

"Якби зараз не перекручували історію, я б реконструкцією не займався. А так, мій син якось приніс зі школи підручник і там написано, що німецькі війська лише інколи завдавали клопоту місцевому населенню. Робили це тільки через те, що по лісах бушували більшовицькі загони. Написав це колишній поліцай, який живе у Канаді. Вони коли виростуть, то будуть нам казати, що ми зазомбовані, - міркує Валерій Іванов з Києва. – Тоді якраз мене попросили знайомі реконструктори пофотографувати їх. Я побачив і був вражений. Зразу розпитав, де можна взяти гімнастерку, фуражку. Виявилось, що в інтернеті можна купити навіть військові квитки того часу. Тепер виходимо на збори в ліс. Вивчаємо зброю, одяг, тренуємося по старим уставам. Разом з тим дітей вчимо виживати у лісі. Цього в школі вони не почують."

Військова реконструкція проходила в рамках фестивалю "Жива історія". Протягом двох днів шанувальники військової історії облаштовували військові табори і проводили тактичні заняття.

Нагадаємо, у Вінниці відзначили 270-річчя від заснування монастиря капуцинів у місті. До дати видали книгу дослідника Костянтина Морозова "І він буде нам свідком" та створили фільм про історію чернечого ордену у Вінниці. На костелі поряд із монастирем відкрили пам'ятну дошку і провели "Вечір відкритих дверей". Всі охочі мали змогу побувaти у дворівневих підземних ходах, келіях монахів та органному залі.

Зараз ви читаєте новину «Кубанські козаки воювали на боці Червоної армії та Вермахту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути