четвер, 22 вересня 2016 16:47

Дворівневі підземні ходи єзуїтів та капуцинів відкрили для відвідувачів
22

"18 червня 1746 року на зборах в Києві визначені до Вінниці, для нового монастиря, перші три капуцини: отець Францішек із Кракова настоятеля, отець Єзекиїл Йохім на проповідника та брат-монах Филип Свєнціцький. 21 вересня разом із фундаторами вони з Божою допомогою прибули до Вінниці біля 4 години пополудні, в урочистість святого апостола Матея", - записано у хроніці Монастиря Братів Менших Капуцинів у Вінниці. Згаданими фундаторами були місцевий староста Людвік Калиновський і його дружина Єлизавета.

Вчора у Вінниці відзначили 270-річчя від заснування монастиря капуцинів у місті. До дати видали книгу дослідника Костянтина Морозова "І він буде нам свідком" та створили фільм про історію чернечого ордену у Вінниці. На костелі поряд із монастирем відкрили пам'ятну дошку і провели "Вечір відкритих дверей". Всі охочі мали змогу побувaти у дворівневих підземних ходах, келіях монахів та органному залі. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Тунелі прорили за сто років до капуцинів - єзуїти. Їхній монастир розташовувався за кілька сотень метрів - там де зараз комплекс "Мури". Тут він виходив на поверхню і починався ліс. Зроблений він для евакуації від нападів чи пожежі. Пізніше капуцини прорили свій підземний хід - тонель Чесновського. Він проліг попід Південний Буг і виходив на протилежному березі. Коли клали трамвайну колію, то натрапляли на нього майже біля річки. Підземний хід був таким широким, що у ньому могли розминутися дві карети", - розповідає екскурсовод Юлія Гриб.

Підземелля використовували як таємні ходи та погреби. У одному із залів під монастирем була пивоварня.

"Воду подавали по дерев'яних жолобах на кухню, а потім сюди у підземелля на пивоварню. Дослідники знайшли згадку, що один із необачних монахів послизнувся і впав у казан із гарячим пивом. Від отриманих опіків через кілька днів він помер", - продовжує екскурсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли горщик з сиром 3-тисячолітньої давності

За радянської влади наземні монастирські споруди роздали під квартири, а в підземеллі облаштували бомбосховище для партійної верхівки міста. Під склепіннями залили додатковий шар бетону. Зараз монахи розбивають його і відновлюють первісний вигляд споруди.

З 1 жовтня до підземель організовуватимуть регулярні екскурсії.

Нагадаємо, 16 вересня у Вінниці відкрили Музей української марки ім. Якова Балабана. Це - перший музей української марки. В основі експозиції - частина зібрання колекціонера з США Олександра Балабана. Заклад назвали іменем його батька - сотника Армії УНР.

Зараз ви читаєте новину «Дворівневі підземні ходи єзуїтів та капуцинів відкрили для відвідувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути