вівторок, 27 грудня 2016 09:15

Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети

Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети

У середньовіччі святкували всі 12 днів Різдва. З 25 грудня по Богоявлення. Хоча люди, зазвичай, не святкували кожен день. Деякі сім'ї влаштовували велике свято в 25 грудня. Інші святкували 1 або 6 січня, в залежності від місцевих звичаїв.

Про це пише Ancient Origins.

Історикам не так багато відомо про середньовічні бенкети. Навіть у складних описах королівських свят мало йдеться про їжу. І ще менше відомо про те, що їли бідні люди. Хоча, ймовірно, лорди бенкетували разом зі своїми орендарями на Різдво.

Підготовка до зими починалася в кінці осені. Так як незаможні люди не мали достатньої кількості зерна і сіна, щоб годувати худобу протягом зими, вони відгодовували свиней і корів жолудями та забивали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли в печері картину, схожу на вертеп.

Багатії могли тримати своїх тварин зимою, тож у них було свіже м'ясо. Вони приправляли його спеціями, завезеними з Індії та Індонезії: гвоздикою, мускатним горіхом, корицею і перцем. Також заможні люди полюбляли їсти на Різдво вироби із цукру: цукати, мигдаль і цукерки.

Традиційна індичка з'явилась на різдвяних столах європейців лише в 16 столітті, коли їх завезли з Північної Америки. В середньовіччі замість неї на стіл ставили запеченого павліна чи гусака.

Бідні замість цього їли ковбасу, бекон і солону рибу, які готували восени. Також на їхніх різдвяних столах були сушені яблука, горох, квасоля і мед. Як приправи використовували цибулю і часник. Сіль тоді була надто дорогою для бідних селян.

Голодною порою вважалися не зимові місяці, а квітень і травень. Тоді закінчувалися зимові запаси, а нові ще не були готові і люди були змушені їсти те, що могли дістати.

"Перший олів'є був вишуканою та складною стравою. До його складу за однією з версій входило м'ясо двох рябчиків, чорна ікра, омари або раки. Також заправляли каперсами. Це соус, який виготовляли винятково на основі прованської оливкової олії. До того ж у нього додавали певні приправи, секрет яких автор салату Люсьєн Олів'є нікому не розкривав", - розповідає дослідниця.
Зараз ви читаєте новину «Історики розповіли про середньовічні різдвяні бенкети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути