середа, 21 грудня 2016 16:04

В перше олів'є кидали чорну ікру та м'ясо рябчиків

В перше олів'є кидали чорну ікру та м'ясо рябчиків
Фото: elle

Рецепт олів'є, який готували до святкового столу на початку 20 століття значно відрізнявся від сучасного. Салат робили на вишуканому соусі, а основою було м'ясо птиці та морепродукти.Подавали у елітних ресторанах, як наприклад "Ермітаж".

Про це Gazeta.ua розповіла Зоя Звиняцьківська, куратор виставки "Новий рік за 100 років".

"Перший олів'є був вишуканою та складною стравою. До його складу за однією з версій входило м'ясо двох рябчиків, чорна ікра, омари або раки. Також заправляли каперсами. Це соус, який виготовляли винятково на основі прованської оливкової олії. До того ж у нього додавали певні приправи, секрет яких автор салату Люсьєн Олів'є нікому не розкривав", - розповідає дослідниця.

Через сто років, ближче до кінця 20-го століття салат "Олів'є" потрапив до меню робітничих їдалень у Києві та за межами столиці. Проте і там тримав марку, бо вважався особливою стравою.

"Під час будівництва Дніпрогесу олів'є подавали до столу лише ударникам, і лише кілька разів на місяць. Склад цього салату змінився до невпізнання - м'ясо, яйця, огірки, сметана і 50 грамів інших овочів", - каже куратор виставки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після ситного застілля варто на добу відмовитися від їжі

До звичного сучасним українцям вигляду - з зеленим горошком та майонезом рецепт олів'є інтегрувався у 1960-тих. Господині залюбки готували його на свято Нового року.

"Уже після війни в 60-ті роки з'явився рецепт салату з цією самою назвою, але з іншим складом. Він збагатився за рахунок вареної ковбаси, консервованого горошку та майонезу. Втім, ці нововведення зробили салат ще більш елітарною стравою радянської кухні. Зробили дуже багато цього горошку. Він був у кожній крамниці. А потім щось зсунулось у плановій економіці. Був дефіцит. Але він не вплинув на склад рецепту. І сталося так, що у 80-ті роки олів'є став уособленням радянської розкоші. Тому що там були всі елементи, які було дуже складно дістати - ковбаса або язик, той же горошок, майонез. Це все було дефіцитом. Але люди не відмовлялися від рецепту. Тому що олів'є було уособленням чогось святкового і урочистого", - каже Зоя.

Сучасний салат олів'є залишається одним з найулюбленіших святкових салатів. А його рецепт господині змінюють часом до невпізнання.

"У наші дні уже немає сталого канонічного рецепту. Звичайну ковбасу замінюють на курятину, яловичину, язик. До обов'язкових овочів часом додають фрукти, найчастіше - яблука. Навіть оливки, які ще недавно були екзотикою. У певному сенсі рецепт олів'є - це дзеркало, яке вже понад сторіччя відбиває всю строкатість нашого життя. Олів'є в якомусь сенсі є дзеркалом, яке відображує наші уявлення про сучасну шикарну їжу. Унікальний святковий салат" - каже дослідниця.

Зараз ви читаєте новину «В перше олів'є кидали чорну ікру та м'ясо рябчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути