середа, 20 серпня 2014 13:16

Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату "Україна" 73 роки тому

73 роки тому цього дня Адольф Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату "Україна" з центром у Рівному.

Автор: alternatehistory.com
  Мапа Рейхскомісаріату "Україна" (план А. Розенберга)
Мапа Рейхскомісаріату "Україна" (план А. Розенберга)

20 серпня 1941 року рейхсканцлер нацистської Німеччини Адольф Гітлер видав декрет про створення на окупованій німцями території рейхскомісаріату "Україна" з центром у Рівному, очолити який призначено гауляйтеру Східної Прусії Еріху Коху.

До складу РКУ згодом увійшли території Рівненської, Луцької, Кам'янець-Подільської, Вінницької, Житомирської, Київської, Полтавської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей УРСР та південні райони Пінської, Брестської та Поліської областей БРСР.

Рейхскомісаріат Україна був одним із 5 райхскомісаріатів, що мали бути створені на европейській частині території СРСР за планом Альфреда Розенберґа, якому 20 квітня 1941 року Гітлер доручив підготувати план політичної перебудови СРСР після його окупації німецькими військами.

Рейхскомісаріат Україна мав становити незалежний від Росії край з українським (бодай тимчасовим) урядом, але із забезпеченням німецького контролю у політичній, військовій та економічній сферах.

17 липня 1941 року Гітлер призначив Розенберґа міністром окупованих територій Східної Європи, однак не вважав за відповідне створити український уряд.

Для того, щоб послабити прагнення до незалежності, він виділив з планованого рейхскомісаріату Галичину (яку було приєднано до так званої Генеральної Губернії), Північну Буковину і так звану Трансністрію (їх передано до Румунії), а столицею став не Київ, а місто Рівне. Підкарпатську Русь окупувала Угорщина за згодою Гітлера ще у березні 1939 року.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату "Україна" 73 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути