понеділок, 21 липня 2014 13:51

З радісним обличчям Гітлер очікував серйознішого замаху від офіцерів

Автор: zpravy.idnes.cz
  Гітлер
Гітлер

20 липня 1944 року Адольфа Гітлера цілком могли вбити. Всередині армії виникла змова проти фюрера. Розчарування прийшло з ураженнями: генерали побачили, що Гітлер веде країну до катастрофи. Серед офіцерів, які вирішили позбавити батьківщину від Гітлера, були представники найбільш родовитих сімейств Німеччини.

У центрі змови опинився генерал-майор Хеннінг фон Трєсков. Його сформований прусською державною ідеєю консерватизм пручався чинив опір нацистському режиму.

"Гітлер погубить Німеччину, - сказав він дружині. - Я не розумію, як люди можуть вважатися християнами, якщо вони не вороги цього режиму. Істинно переконаний християнин може бути тільки проти режиму".

Генерал-майор Хеннінг фон Трєсков часом впадав у відчай. Не був упевнений в успіху. Саме в цей момент поруч з ним з'явився Штауфенберг. Вони розуміли: державний переворот вимагає великої концентрації сил і величезної підготовчої роботи.

20 червня 1944 року Штауфенберга призначили начальником штабу резервної армії. Він відповідав за поповнення частин і з'єднань, які зазнали втрати в особовому складі, і за формування нових дивізій. Він отримав право доповідати особисто Гітлеру.

Застрелити Гітлера полковник не міг, оскільки у нього залишилася одна рука. Значить, його треба підірвати.

Автор: РИА Новости
 

20 липня 1944 року, коли його викликали в ставку фюрера, він сам привів у дію детонатор, що однорукому було вкрай важко. Лівою рукою, на якій залишилося всього три пальці, пінцетом розчавив капсулу хімічного детонатору.

У Штауфенберга було дві упаковки вибухівки по 975 грамів. Полковник використав одну упаковку, бо поспішав і нервував.

Гітлер влаштувався навпроти відкритих вікон. Штауфенберг теж зайняв місце біля столу. Портфель з вибухівкою поставив в ноги. Через пару хвилин, вибачившись, попросив дозволу терміново подзвонити і вийшов. Близько години дня пролунав сильний вибух. Штауфенберг був упевнений, що Гітлер мертвий.

Але загинули тільки четверо. Інші були приголомшені, отримали опіки і порізи.

"Гітлера вивів генерал-фельдмаршал Кейтель, - згадував ад'ютант фюрера Ніколаус фон Бєлов. - Його мундир і брюки висіли клаптями, але, як здалося мені, серйозних тілесних ушкоджень він не отримав. У нього був збудженний, майже радісний вираз обличчя людини, яка очікувала чогось тяжкого, але щасливо уникнула цього ".

Лікарі витягли у Гітлера зі шкіри більше ста дерев'яних скалок. Вибухова хвиля пошкодила барабанні перетинки, з вух йшла кров, він погано чув і на час позбувся сну.

20 липня 1944 року генерали, що намагалися вбити Гітлера, мали шанс взяти перевагу в країні. Тоді війна закінчилася б роком раніше. Але учасники змови діяли невпевнено, тому погубили себе і своїх близьких. Дізнавшись, що Гітлер живий, вони поспішали зрадити товаришів і перебігти на інший бік.

Майже всіх змовників схопили. Була вже дванадцята година, коли їх вивели у двір і розстріляли по одному в світлі фар біля стіни, закладеної мішками з піском. Штауфенберг встиг вигукнути:

"Хай живе священна Німеччина!"

Зараз ви читаєте новину «З радісним обличчям Гітлер очікував серйознішого замаху від офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути