пʼятниця, 27 лютого 2015 13:40

Фараон Єгипту загинув у битві з ворогами - вчені

Фараон Єгипту загинув у битві з ворогами - вчені
Картуш з іменем фараона Сенебкая

Дослідження скелета фараона Сенебкая, гробницю якого в січні 2014 року відкрила експедиція археологів з Пенсільванського університету на чолі з Джозефом Вегнером, показали, що фараон помер від ран, отриманих в бою.

Гробницю знайшли в стародавньому місті Абідос. На її стінах і на саркофазі були нанесені написи: "Цар Верхнього і Нижнього Єгипту, син Ра, Сенебкай". У саркофазі зберігся скелет фараона. Знайдено також керамічні амфори, в яких зберігалися внутрішні органи Сенебкая.

Антропологи встановили, що на момент смерті Сенебкаю було від 35 до 49 років. На його кістках було знайдено 18 пошкоджень, включаючи вертикальні розрізи на кістках ступні, нижньої частини хребта, а також численні рани на черепі, які були, можливо, нанесені бойовою сокирою. Дослідники вважають, що фараон під час битви сидів на коні, але був оточений ворогами, які завдали йому кілька поранень в ноги. Потім він впав на землю, де його добили ударами по голові.

Доктор Юсеф Халіфа, який очолює відділ Стародавнього Єгипту, єгипетського Міністерства старожитностей повідомляє, що будова таза і ніг фараона підтверджує гіпотезу, що він був умілим вершником.

Правління Сенебкая прийшлося на середину XVII століття до нашої ери, коли більша частина країни була захоплена кочовими племенами гіксосів, які прийшли з Передньої Азії. Можливо, Сенебкай загинув у бою з ними.

Зараз ви читаєте новину «Фараон Єгипту загинув у битві з ворогами - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути