середа, 23 листопада 2016 13:53

"Друкували гроші на машинці" - презентація
8

22 листопада у Вінниці відбулася презентація книги "Історії Старого міста". Видання містить нарис історика Олександра Федоришена про район "Старе місто", матеріали до історії вінницького замку 16-17 століть та спогади місцевих старожилів. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Книга незвичайна за формою і за змістом. Це таке змішання різних стилів. Класичні історики можуть сказати, що це неправильно, так не повинно бути. Але чому б і ні. Якраз цей експеремент дає нам можливість побачити різні аспекти історії Старого міста. Район, який дав початок нашому місту дає прекрасний приклад як треба працювати над вивченням свого минулого", - розповів директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

Ініціаторами створення книги були депутати міської ради Олег Стукан та В'ячеслав Заремба.

"Ми ходили по садибах мешканців Старого міста і збирали поміж ними історичні свідчення. Спочатку було дуже важко. Люди з недовірою ставилися до ініціативи, їм було незрозуміло що ми хочемо. Ми поширювали оголошення по вулицях і так поетапно робили збори на місцях. На них приходили по кілька родин і ми спілкувалися. Іноді розмови тривали до 2 годин. Все записували і обробляли. Редагуванням текстів займалася Наталка Федоришен. Мені як лікарю найбільше сподобалась історія родини медиків Постоловських. Вони були біля витоків медицини міста. Для істориків книга цінна великою кількостю невідомих фактів, які ми взяли із особистих документів людей - фотографії, довідки та свідоцтва видані ще в царські роки. В архівах такого немає", - каже Стукан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Приїжджайте поки ми ще живі" - фотограф зворушив світлинами українських селян

Бібліотекар староміської бібліотеки Валентина Подолян описала на сторінках книги про появу своєї установи.

"Бібліотеку розмістили у добротному приватному будинку. Його власники зникли за нез'ясованих обставин. Під час війни господарі похилого віку повмирали. Їх донька продала дім жінці з донькою. Нова власниця була відомою швачкою. Я знаю бабусю, яка дружила з її донькою. Вона мала від неї дуже гарну блузку, яку одягала лише в театр і кіно, береже її до цих пір. Донька дуже добре вчилася в школі. Можливо саме за це мати купила їй друкарську машинку. Після того хтось написав наклеп, що вони друкували гроші на машинці. З того часу їх доля невідома. То був 1947 рік", - поділилась Подолян.

Багато людей, які поділилися спогадами, мають родоводи із шляхетним корінням.

"Хоменки, Кревські, Каленчуки, Дмитренчуки, Заярні, Зацерковнюки, Постоловські - давні українські роди землевласників Старого міста. Часто вони змішувались із росіянами та поляками, але приналежність до тих родів не забували. Тільки за радянської влади були змушені замовчувати. Дітей берегли і нічого не розповідали. Я взялася досліджувати своє родове дерево і була вражена, що маю серед свої предків перших мешканців цього району міста. Прапрадід мав левади, які засаджував садами. Зараз ця місцина називається Садки. Будинок ревматологічного санаторію - був садибою мого іншого прадіда", - розповідає вінничанка Оксана Козаченко.

Над книгою працювали півтора роки. Багато цікавих матеріалів не потрапило в друк. Тому ініціатори дослідження думають про наступне доповнене видання або другу частину.

У Вінниці відбулася презентація книги Олександра Дмитрука про війну на Донбасі "Позивний "Богомол". Головний герой книги - це збірний персонаж із двох реальних діячів. Більшість матеріалу взяв із чоловіка, який до 1991 року був кадровим військовим і служив у секретному підрозділі у Севастополі. Загинув у квітні 2015 року біля Широкіно.

Зараз ви читаєте новину «"Друкували гроші на машинці" - презентація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути