вівторок, 16 вересня 2014 13:40

Давні мексиканці втамовували голод алкоголем міцністю 18%

Американські вчені вперше в археологічній практиці застосували метод біомаркерів для визначення "алкогольних" бактерій на черепках і з'ясували, що і навіщо пили мексиканські індіанці - мешканці Теотіуакана (I століття до нашої ери - VII століття нашої ери). Результати дослідження представлені в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Автор: Marco Ugarte / AP
 

Йдеться насамперед про пульке - напій з ферментованого соку агави (міцністю 6-18 відсотків). В Теотіуакані археологи виявили безліч фресок із зображенням агави і сценами вживання якогось алкогольного напою. Крім того, знайшли амфори, схожі на ті судини, де пульке зберігали при ацтеках і в сучасній Мексиці, а також скребки, які могли використовуватися для вичавлювання соку.

Теотіуакан, один з найвидатніших культурних і економічних центрів Мезоамерики, розташовувався в високогірному і посушливому районі і з цієї причини часто страждав від неврожаїв та голоду. Більш того, маїс, основна сільськогосподарська культура регіону, вкрай бідна вітамінами B, багатьма амінокислотами, залізом і кальцієм.

Археологи припустили, що жителями Теотіуакана алкогольні напої використовувалися не тільки і не стільки для розваги і в ритуалах, але були важливим джерелом поживних речовин і води, а також "резервною" їжею в посушливі роки.

Агава набагато краще маїсу переносить мороз і засуху, а завдяки своїй густоті пульке відмінно втамовує голод, і високий вміст аскорбінової кислоти сприяє засвоєнню заліза і цинку травною системою.

Зараз ви читаєте новину «Давні мексиканці втамовували голод алкоголем міцністю 18%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути