середа, 03 вересня 2014 11:19

Християнський оберіг з євангельським текстом виявили в Великобританії

У сховищах бібліотеки Манчестерського університету виявили один з найдавніших християнських амулетів - згорнутий аркуш папірусу з цитатами зі Святого Письма.

Автор: Egypt Exploration Society and Imaging Papyri Project
 

Це також найдавніший документ, де образи християнської літургії (Таємна вечеря) використовуються в оформленні талісману.

Документ VI століття нашої ери є квитанцією про сплату податку зерном, видану збирачем податків з села Тертембутіс у Верхньому Єгипті (сучасний Ель Ашмунейн).

Творець амулета вирізав фрагмент квитанції, написав на звороті текст і склав папірус кілька разів, мабуть, помістивши його всередину медальйона чи підвіски.

Таким чином християни перейняли стародавню єгипетську традицію - носити амулети, які захищають їх власника від небезпек. Молитви, звернені до давньоєгипетських, грецьких і римських богів поступилися місцем цитатам з Біблії.

Текст оберегу складається з багатьох біблійних фрагментів.

"Швидше за все, власником амулета був житель села. Це рідкісний приклад того, як християнство і Біблія ставали зрозумілими для простого народу, а не тільки для священиків та інших освічених людей.

Тим більше вражає, що власник амулета знав біблійний текст, але зробив безліч помилок: деякі слова написані невірно та в іншому порядку, ніж в оригіналі. Це змушує припустити, що він відтворював текст по пам'яті, а не переписував його", - розповіла доктор Роберта Мацца, що виявила папірус.

Зараз ви читаєте новину «Християнський оберіг з євангельським текстом виявили в Великобританії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути