понеділок, 01 вересня 2014 10:40

2000-річний скарб із золота виявили у фортеці в Криму

Автор: livescience.com
 

В Криму археологи знайшли на розкопках стародавньої фортеці Артезіан багатий скарб, повний монет, різних прикрас із золота, срібла і бронзи, скляних посудин. Скарб, швидше за все, жителі намагалися врятувати від римлян. Близько двох тисяч років тому місто Артезіан осаджували римські легіонери, і жителі намагалися врятувати нажите від розграбування.

Місто займало близько півтори гектарів площі і входило до складу Боспорського царства, за яке в I столітті змагалися цар Мітрідат VIII, який добивався незалежності від Риму, і його молодший брат Котіс I. Рим встав на сторону Котіса, який погодився відмовитися від незалежності на користь захисту римлянами від ворогів. Так в 45 році Артезіан здався під натиском римлян.

Автор: livescience.com
 

Скарб складається з декількох схронів, в кожному знайдено по 55 монет Мітрідатової чеканки. Вчені встановили, що сума не випадкова - згідно з літописними даними, саме таку винагороду видавали тим, хто погоджувався захищати царя Мітрідата.

Серед знахідок скарбу виявили ​​срібну брошку з зображенням богині Афродіти, золоті кільця з дорогоцінними каменями з портретом богині помсти Немезіди. Знайдені у великій кількості залишки теракотових фігурок Деметри, Кори, Кібели, Афродіти з дельфіном, Психеї і Ерота, Гермеса, Аттіса, піших і верхових воїнів, які стали символом боротьби за свободу проти поневолення римлянами.

Автор: livescience.com
 
Зараз ви читаєте новину «2000-річний скарб із золота виявили у фортеці в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути