вівторок, 05 лютого 2013 14:39

Батьківщиною східноєвропейських євреїв є сучасна територія Дагестану

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  Хозарська імперія в середині 9 століття
Хозарська імперія в середині 9 століття

Незважаючи на численні генетичні дослідження, походження європейських євреїв залишається незрозумілим. Черговий аналіз, проведений під керівництвом Ерана Ельхаіка з Університету Джонса Хопкінса (США), говорить про те, що єврейський геном являє собою мозаїку з кавказького, європейського і семітського матеріалу.

Всупереч широко поширеній думці про те, що сучасні європейські євреї - прямі нащадки вихідців з Юдеї, нові дані рішучим чином підтримують хозарську гіпотезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

Улюбленою гіпотезою самих євреїв залишається рейнська. Вони вважають, що після того, як в 7 столітті їхні предки залишили Святу землю в зв'язку з мусульманським завоюванням, основна маса переселенців осіла в Рейнській області. Потім, на початку п'ятнадцятого століття, приблизно 50 тисяч людей вирушили на схід, де змогли зберегти ендогамія і, незважаючи на війни, переслідування, економічні труднощі і стихійні лиха, в 20 столітті досягти чисельності в 8 млн. Інакше як дивом це не назвеш, але в якості робочої гіпотези цілком можна прийняти. І якщо все було дійсно так, то європейські євреї повинні бути генетично дуже схожі один на одного і при цьому в них повинна переважати стародавня близькосхідна кров.

Інша, хозарська гіпотеза свідчить, що наші герої походять від хозарів - конгломерату тюркських, іранських та монгольських племен з субстратом месопотамських і греко-римських євреїв, який створив могутню державу на території сучасних півдня Росії, півночі Грузії і сходу України і навернувся в іудаїзм у 7-9 століттях. Після розгрому Хозарського каганату Руссю в десятому столітті і остаточного зникнення Хозарії з лиця землі у тринадцятому деякі групи іудео-хозарів пішли в Східну Європу. Цей факт ніхто не заперечує, питання полягає лише в тому, яку роль зіграла ця хвиля в європейському єврействі.

Під час нового дослідження проаналізовано 531 315 аутосомно одиночних нуклеотидних поліморфізмів 1287 осіб, які не споріднен один одному і представляють 8 єврейських і 74 неєврейських групи. З'ясувалося, що головну роль в геномі європейських євреїв відіграє матеріал кавказького і європейського (особливо південноєвропейських) походження, хоча помітний і близькосхідний внесок.

Зв'язок між євреями і сучасними кавказцями вказав на те, що європейські євреї повинні вважати своєю батьківщиною область за 560 км південь від Семендера - ранньої столиці Хазарії, розташованої в прикаспійському Дагестані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди мали ген несприйняття молока, тому робили йогурти

Слід зазначити, що єврейська присутність на Кавказі відзначається вже в останні століття до н. е. Надалі вона посилювалася в зв'язку з активізацією торгівлі уздовж Великого шовкового шляху, занепадом Юудеї, поширенням християнства та ісламу. А після навернення Хозарії в іудаїзм потік євреїв з Месопотамії і греко-римського світу тільки зростав, поки в 13 столітті на Кавказі не з'явилися монголи.

Без відповіді залишається безліч питань. Наскільки великий внесок іранської крові в єврейство? Звідки взялися євреї Західної та Центральної Європи? Якщо в 7 столітті не було масової міграції з Палестини, то що трапилося з тамтешніми євреями?

Результати дослідження опубліковані в журналі Genome Biology and Evolution.

Зараз ви читаєте новину «Батьківщиною східноєвропейських євреїв є сучасна територія Дагестану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути