понеділок, 10 грудня 2012 12:48

Дані генетиків і археологів про предків людини збіглися

Дані генетиків і археологів про предків людини збіглися
Процес вилучення зразків кісток ДНК в ході археологічних робіт. Фото: eva.mpg.de

Раніше археологи могли дізнаватися про життя предків людини тільки за кістками, інструментами та знаряддями, однак з 1960-го року все більш міцні позиції в археології стало займати вивчення ДНК. При цьому дослідження генетиків деколи пропонували свою версію розвитку подій, відмінну від думки археологів. І ось тепер археологам і генетикам, нарешті, вдалося отримати приблизно однакові дані і підтвердити дослідження один одного.

Ситуація змінилася завдяки перерахунку генетиками методики визначення частоти мутацій ДНК. Ця частота - свого роду молекулярний "годинник", який дозволяє обчислити точний генетичний вік виду. Методика вкрай проста: число нуклеотидів в ДНК двох біологічних видів, які різняться, говорить про те, скільки часу пройшло з того часу, коли був живий загальний предок цих видів. Для того, щоб розрахунки були максимально точними, генетикам необхідно знати частоту, з якою міняються нуклеотиди в ДНК. Попередні дослідження припускали, що швидкість зміни нуклеотидів - 1 мутація в 1 мільярд років. Однак останні дослідження довели, що в людському ДНК кожен нуклеотид мутує 1 раз в 2 мільярди років, тобто молекулярний "годинник" насправді працює в 2 рази повільніше, ніж передбачалося раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені дослідили найдавніший живопис Австралії

Тому генетик Ойлін Скаллі (Aylwyn Scally) і його колеги з Wellcome Trust Sanger Institute в Хінкстоні, Великобританія, заново перерахували отримані раніше дані про предків людини, спираючись на нову швидкість зміни нуклеотидів. Вони вивчили зразки ДНК кісток, які належать Homo heidelbergensis, прародичу неандертальців. На думку археологів, їхній вік складає 400-600 тисяч років, і саме тоді й відбулося відгалуження предків сучасних людей. Раніше генетики вважали, що ця подія відбулася набагато раніше - 270-435 тисяч років тому, проте, враховуючи нововиявлену швидкість мутації ДНК, дослідники прийшли до висновку, що поділ відбувся 600 тисяч років тому, що повністю відповідає даним археологів.

Археолог Джефф Роуз (Jeff Rose) з Університету Бірмінгема (University of Birmingham) впевнений, що досягнення згоди між археологами і генетиками - знаменна подія. Воно допоможе підтвердити багато отриманих археологами даних. Зокрема, раніше генетики підрахували, що предки європейців і азіатів покинули Африку 60 тисяч років тому, тоді як археологи датували цей результат 100 тисяч років. Перерахунок генетичних даних за допомогою нової швидкості молекулярного "годинника" показав, що цей результат стався не 60, а 120 тисяч років тому, що збігається з думкою археологів.

Зараз ви читаєте новину «Дані генетиків і археологів про предків людини збіглися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути