четвер, 13 вересня 2012 14:11

Археологи сперечаються де знаходився Лабіринт Мінотавра

Археологи сперечаються де знаходився Лабіринт Мінотавра
Кносський палац. Фото: apxeo.info

Англо-грецька експедиція, що складається зі спелеологів і географів, досліджувала древню підземну каменоломню на острові Крит і стверджує, що вона може бути описаним в античності Лабіринтом, місцем, де переховувався Мінотавр, міфічна напівлюдина-напівбик.

Однак згідно з озповсюдженою з початку 20 століття точки зору, Лабіринт - це Кносский палац, розкопаний і реконструйований британським археологом сером Артуром Евансом.

Покинута каменоломня, яка є мережею розгалужених підземних тунелів, розташована в околицях Гортіне, стародавнього міста, яке в римську епоху було столицею Криту. За відомостями співробітника Британського музею Ендрю Шапланда, це місце ще в 12I столітті нашої ери вважали підходящим кандидатом на роль Лабіринту, а місцеві жителі і зараз називають каменоломню "печерами Лабіринту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золота монета з Калігулою виявлена ??на Кіпрі

На чому саме будується аргументація спелеологів, з матеріалу The Independent не зрозуміло: газета тільки цитує Ніколаса Ховарта, географа з Оксфордського університету, який керував експедицією. Цей дослідник переконаний, що гортінеська каменоломня не була належним чином вивчена через те, що Евансу і його прихильникам вдалося переконати публіку і вчених, що саме Кносс є Лабіринтом. Ховарт вважає, що до цієї гіпотези треба ставитися скептично.

Наводять й іншу репліку географа: "Виходячи з археологічних даних, навряд чи взагалі можливо говорити про те, що Лабіринт існував".

Ендрю Шапланд, який вважає, що місцезнаходження Лабіринту - це старий камінь спотикання, все ж вважає, що Кносс є більш вдалим кандидатом на роль в'язниці Мінотавра, оскільки цей палац згаданий у Гомера.

Крім Кносса і Гортіна є ще й третій можливе місце розташування Лабіринту - печерний комплекс на території материкової Греції в Скотіно. "Якщо ми поглянемо на археологічні дані, то буде дуже важко стверджувати, що Лабіринт взагалі коли-небудь існував... Я думаю, що всі ці місця можуть претендувати на звання Лабіринту, але, врешті-решт, ні археологія, ні міфологія не зможуть дати нам конкретної відповіді на це питання ", - підбив підсумок Ховарт.

Зараз ви читаєте новину «Археологи сперечаються де знаходився Лабіринт Мінотавра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути