пʼятниця, 21 листопада 2014 16:49

98 років тому помер старий сумний чоловік - австрійський імператор Франц Йосиф
6

Франц Йосиф у 1851 році
Імператор у 1855 році
Франц Йосиф у формі фельдмаршала. Портрет Георга Рааба, 1885 рік
Франц-Йосип у 1914 році
1852 р.

Ввечері 21 листопада 1916-го імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I помер від запалення легенів у своїй резиденції Шонбрунн під Віднем. Називав себе "останнім монархом старої школи". Із 86 прожитих років правив 68. За переписом 1910-го, в його державі жили майже 4 млн "русинів" - галицьких, буковинських і закарпатських українців. Імператора вони називали "цісарем".

Розпорядок дня монарха не змінювався роками. Прокидався о четвертій ранку. Одягав генеральський мундир, у якому ходив завжди, випивав філіжанку кави і брався за папери. З десятої починалися або наради з міністрами, або аудієнції. Останні відбувалися двічі на тиждень - по понеділках і четвергах. На прийом міг потрапити будь-хто - від аристократа до селянина. Згодом підрахували, що Франц Йосиф І особисто прийняв понад 100 тис. своїх підданих.

Снідав о першій дня. Стіл велів накривати в кабінеті - аби не відволікатися від справ. Працював до третьої пополудні. Далі - прогулянка та виїзд із Шонбрунна до Відня. До резиденції повертався о шостій вечора. Обідав у вузькому колі. Їв дуже швидко. Інші встигали подужати лише чверть страв, а він уже вставав. За етикетом, із-за столу треба було піднятися разом із Його Величністю. Підсміювалися, що напівголодні члени родини після цього йшли до ресторану навпроти Шонбрунна, щоб наїстися досита. О пів на дев"яту вечора цісар ішов спати.

Галичину Франц Йосиф І відвідував кілька разів. Найбільш урочистий і тривалий його візит був у вересні 1880-го. Дорогою зі Львова до Чернівців цісарський потяг на день затримався в Коломиї. Там імператор на власні очі побачив, що серед його підданих є екзотичне плем'я гуцулів. Вони грали перед цісарем на трембітах. А дві весільні пари на конях - із Космача та Криворівні - так зворушили монарха, що дістали від нього по 50 золотих дукатів.

Цісар був страшенно консервативним. Не любив автомобілів, ліфтів, вентиляторів, телефону, друкарських машинок, військових мундирів захисного кольору та інших технічних нововведень. Можливо, завдяки консерватизму Франца Йосифа І Австро-Угорщина змогла витримувати виклики часу і лише на два роки пережила самого цісаря.

Зараз ви читаєте новину «98 років тому помер старий сумний чоловік - австрійський імператор Франц Йосиф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути